July 2014 | Smartportal.mk

Internet.org е непрофитна организација формирана како партнерство помеѓу Facebook и шест производители на мобилни уреди, односно Samsung, Ericsson, MediaTek, Nokia, Opera Software, и Qualcomm. Целта на оваа организација е проширување на достапноста...

BBM или BlackBerry Messenger е позната апликација за комуницирање кај корисниците на уредите од оваа компанија. Порано достапна само за корисниците на BlackBerry телефони, од минатата година BBM апликацијата стана достапна...

BitTorrent е компанија која што стои зад развојот на познатите Torrent клиенти BitTorrent и uTorrent. Оваа компанија го има купено uTorrent клиентот, на чија основа продолжува да го развива и нивниот клиент. Компанијата развива...

Интересот на корисниците за апликации кои што нудат енкриптирана комуникација, односно заштитена комуникација која што не може или е многу потешко да биде пресретната, нагло порасна со излегувањето на...

Facebook Gifts е сервис кој што до пред една година можеше да се користи за купување на физички производи и испраќање на истите до вашите пријатели како поклон за нивниот роденден или било која друга пригода. Меѓутоа...

Shazam е корисна апликација која што сигурно повеќето од вас ја имаат инсталирано на вашите мобилни телефони. Одлично се наоѓа во ситуации кога ќе слушнете некоја песна, а не можете да се сетите како се вика,...

Google ја претстави првата 64-битна верзија од својот Chrome прелистувач за Windows на почетокот од минатиот месец. Сепак оваа верзија не беше наменета за обичните корисници, односно верзијата беше достапна преку...

На SyScan 360 сигурносната конференција која што се одржа во Пекинг овој месец, Joxean Koret, истражувач во сигурносна софтверска компанија, одржа презентација во која што ги изнесува неговите гледишта околу сигурносната...

Можеби оваа одлука е малку чудна, поради веќе големиот број на апликации преку кои што можете да испраќате инстант слики и видеа, а се разбира и Slingshot апликацијата која што Facebook, сопственикот на Instagram, ја претстави...

По одреден период на неофицијални информации, вклучувајќи ги и вчерашните, Microsoft денеска официјално ја претстави најновата верзија од Windows Phone 8.1 наречена Update 1. Како и што се очекуваше, неофицијални информации...

Првата надградба на Windows Phone 8.1, која што се очекува да биде наречена исто како таа на Windows 8.1, односно едноставно Update, се очекува да биде достапна за програмерите и производителите од овој месец. Тоа значи дека...

Иако се’ уште достапна на прилично ограничен број на корисници, нешто што треба наскоро...