fbpx
back to top

ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА

Apple истакна дека веќе не го развива јазичниот модел за чие тренирање е користена...

Истражување направено од страна на Wired покажа дека повеќе доста успешни компании, вклучувајќи ги и Apple и Nvidia, користеле YouTube содржина без дозвола за тренирање на нивните јазични модели за вештачката интелигенција. Поточно, користени биле...

OpenAI го претстави помалиот и поевтин, но моќен GPT-4o mini јазичен модел

OpenAI претстави нешто помала и поевтина верзија од нивниот најнов јазичен модел GPT-4o, наречена GPT-4o mini. Со ова OpenAI влегува во конкуренција со моделите како Gemini Flash и Claude Turbo кои се користени од...

Samsung одржа панел дискусија во Париз за позитивното влијание на вештачката интелигенција за своите корисници

Во текот на вчерашниот ден Samsung во Париз организира панел дискусија на која од неколку експерти на темата се говореше за вештачката интелигенција. Тема која е доста актуелна, а и интересна за нас изминатиот период, па...

Повеќе „креатори“ реагираат на малиот број информации кои Apple ги даде за начинот на...

Apple покасно се приклучуваат на „пазарот“ на генеративна вештачка интелигенција, но тие сепак конечно се приклучија. Apple Intelligence ќе им стане достапен на корисниците подоцна во годината, а минатиот месец беа презентирани функциите кои...

Едвард Сноуден го критикува назначувањето на поранешен NSA директор во одборот на директори на...

OpenAI продолжува да привлекува негативно внимание, а посебно во делот кој е и „најсериозен“, целта на развојот на нивната технологија. По назначувањето на поранешен директор на NSA, Пол Накасон, во одборот на директор на...

Apple Intelligence функциите постепено ќе бидат пуштани до идната година

На WWDC конференцијата минатата недела Apple ги презентира новините кои доаѓаат кај нивните системи, а се „засилени“ со генеративна вештачка интелигенција. Очекувано за компанијата, овие нови функции се брендирани посебно и го носат името...

Apple вчера ја потврди соработката со OpenAI, а Елон Маск ќе ги забрани уредите...

Apple вчера официјално се приклучи на трендот на генеративна вештачка интелигенција, односно ја презентира нивната интеграција кај новите верзии од iOS, iPadOS и macOS. Очекувано за компанијата, оваа интеграција носи посебно име и е наречена...

Apple Intelligence ја донесува генеративната вештачка интелигенција кај iPhone, iPad и Mac

Apple вчера официјално го презентира нивниот начин на имплементација на генеративната вештачка интелигенција. Од компанијата доцнат барем една година зад другите, а типично за Apple, имплементацијата беше одлично презентирана и изгледа доста подобро направена...

Microsoft ќе бара процент од заработка на OpenAI и нивната нова соработка со Apple

Наредниот понеделник, 10 јуни, започнува WWDC конференцијата на Apple, а оваа година на неа треба да биде презентиран начинот на којшто од компанијата ќе се приклучат на трендот на интеграција на генеративната вештачка интелигенција. Од...

Дел од новите функции со вештачка интелигенција на Apple ќе работат само на iPhone...

Како што се ближи WWDC од Apple, се повеќе можеме да прочитаме за да како и секогаш, точно знаеме што да очекуваме од настанот. Оваа конференција во главно ќе „се врти“ околу генеративната вештачка...

Apple планираат да ги направат приватни функциите со вештачка интелигенција кои ќе ги користат...

За нешто помалку од две недели Apple ќе ја одржи нивната WWDC конференција која оваа година се чека со посебно внимание. Главната причина за тоа секако е приклучувањето на компанијата на трендот на генеративна...

OpenAI формира Комисија за безбедност која ја водат членови на одборот на директори на...

OpenAI формира нова комисија во компанијата која ќе треба да се грижи за безбедниот развој на вештачката интелигенција, нешто што е доста важно и обично на страна на популарноста на оваа технологија. Новата Комисија за...