fbpx

КОМПАНИИ И ИНСТИТУЦИИ

Microsoft наводно се обиделе да го продадат Bing на Apple во 2020

Нова информација од Bloomberg тврди дека Microsoft се обиделе да го продадат својот пребарувач Bing на Apple. Овие преговори наводно стигнале до одреден степен, но сепак не ги поминале првите чекори, односно фазата на...

Македонски Телеком донираше T Tablet за дваесет семејства во социјален ризик

Македонски Телеком, неодамна го најави на пазарот својот нов T Tablet, 5G уред со достапна цена, креиран да и овозможи на пошироката популација пристап до можностите кои ги отвора 5G технологијата.  Денес, за солидно образование...

Претставници од образовни институции од земјата и регионот го посетија Меѓународниот балкански универзитет

Меѓународниот балкански универзитет беше домаќин на претставници од образовни институции од земјата и регионот кои учествуваат на Министерската конференција за Западен Балкан за квалитет во високото образование. Оваа високообразовна институција беше избрана за посета...

Најголемата ИТ компанија во Македонија се ребрендира: Сеавус е сега Киншифт

(Скопје, 28 септември 2023) - Сеавус официјално се ребрендира и ќе работи под името Киншифт (Qinshift). Оваа значајна промена е дел од најавената трансформација на технолошкиот столб на KKCG Групацијата, која на почетокот на...

Јавното добро како најважен интерес при просторното планирање – една од целите во Националната...

Размена на добри практики за просторно планирање, регионален развој и давање приоритет на јавниот интерес при планирање и искористување на земјиштето беа главната тема на денешната дебата со наслов „Поврзаноста на Националната Развојна Стратегија...

10 средни училишта ќе пилотираат едукативен модел базиран на учење преку позитивен придонес кон...

Едукацијата на младите во средните училишта во нашата држава речиси целосно се базира на предавање на предвидениот материјал во облик на факти и податоци. Затоа, многу од средношколците сметаат дека научените информации кои се...

Бизнис делегација од Словенија во посета на Министерството за информатичко општество и администрација

Министерството за информатичко општество и администрација, денеска, беше домаќин на бизнис делегација од Република Словенија. За време на средбата, министерот Азир Алиу ги истакна проектите и предизвиците со коишто се соочува Република Северна Македонија...

ФИТР и Акцелераторот УКИМ потпишаа меморандум за соработка за поддршка на образованието, иновациите и...

Фондот за иновации и технолошки развој и Акцелераторот УКИМ како Национален секретар на ЕИТ, денеска потпишаа меморандум за соработка со цел да се зајакне образованието, иновациите и создавањето на нови бизниси, како клучни двигатели за одржлив раст...

Панос Панај, едно од главните лица на Microsoft, ја напушта компанијата

Панос Панај е едно од најпознатите и најрепрезентативните лица на Microsoft. Познат по одличните презентации во кои секогаш го користи терминот колку е „возбуден“ за новите производи, Панај е човекот кој стој зад тимовите...

Samsung покренува европска иницијатива за обука на гејмери која ќе им помогне дополнително да...

Скопје, 18 септември 2023 - Samsung осмисли нова програма за обука која на гејмерите со различни способности им помага своите вештини да ги подигнат на уште повисоко ниво. Гејминг порталот Samsung Embrace Your Game и...

Самсунг донесува светски уметнички дела на Д Фрејм во соработка со Метрополитан музејот за...

Скопје, 15 септември 2023 – Самсунг Електроникс денес објави дека, во соработка со Метрополитен музејот за уметност во Њујорк, некои од најзначајните дела кои ги поседува овој музеј, ги донесува на Д Фрејм (The...

Официјално пуштена во употреба фотоволтаичната централа „ТАБ МАК“ во Пробиштип

Пробиштип, 15.09.2023 година – Денес, во рамки на фабричкиот комплекс “ТАБ МАК“ во Пробиштип, беше одбележан почетокот со работа на фотоволтаичната централа “ТАБ МАК“. На настанот беа присутни г-ѓа Христина Оџаклиеска, Заменик Министер за...