КОЛУМНИ

Што е Е-живеалиште (?) и три лекции од Естонија

Пред некој период прочитав еден од подобрите постови на Facebook кој ми привлече бајаги внимание. Станува збор за пост на Блаже Аризанов, ко-основач на StayUncle, стартап кој предизвика голема...

Европскиот суд се грижи за нашите чувства

Оттаму, не е зачудувачки што со една од последните пресуди, Европскиот суд за човекови права (ЕЧП) одлучи дека исмевањето на нечии религиозни убедувања не...

Зошто се кочиш кога гледаш дека некој е во неволја?

Каде мислите дека би имале подобри шанси некој да ви помогне ако имате дупната гума, на некој пуст спореден пат или во некоја метропола...

Како да дебатирате рационално и фер кога се е хистерично и лудо?

Факт е дека за влакно во 2015 избегнавме голем сеопшт хаос. Она што доведе до „Крвавиот четврток“ (упадот во Собранието) и она што следува(ше)...

Жителите на Виена сериозно си ја сфаќаат својата приватност

Во мај годинава во сила стапи новиот Закон за приватност на ЕУ. Законот донесе повеќе новини со цел да понуди подобра заштита на личните...

Зошто веруваш само во она што можеш да го видиш

Иако е статистички далеку побезбедно средство за патување, голем број луѓе се плашат да влезат во авион. Тие се чувствуваат посигурни кога патуваат со...

Причината поради која мислиш дека секогаш си во право

Првиот напис од серијата текстови ги обработуваме на тема „Когнитивни предрасуди“ се фокусираше на пристрасно убедување (confirmation bias). Потоа видовме како истата предрасуда ја...

Што (не) смее Државата да следи од нашите податоци? (2/2)

Со претходниот текст почнавме да ја објаснуваме последната пресуда на Европскиот суд за човекови права во Стразбур во случајот Big Brother Watch & Others v....

Сослушувањето на Кавана: Пример за confirmation bias

Кавана неодамна се најде пред американскиот Сенат, каде што беше побарано од него да се изјасни за обвинувањето дека извршил обид за силување додека...

Што (не) смее Државата да следи од нашите податоци? (1/2)

Во 2013 година Едвард Сноуден стана најпознатиот „свиркач“ (whistle-blower). Тој објави илјадници документи кои открија голем број на глобални програми за масовно следење на...
video

Крипто 101: „стабилни“ коини

Доколку макар малку ја следите оваа област, веќе знаете дека еден од поголемите предизвици на криптовалутите е нивната голема волатилност, односно честата промена на...

Пост-референдумски: Може ли блокчеин да ја унапреди демократијата?

Како анархист, но истовремено прагматист, гласањето секогаш ми создава внатрешни конфликти. Но уживам во процесот - недела, секогаш сончев убав ден, воглавно одиме неколку...