fbpx

ВЕБ И БЕЗБЕДНОСТ

Побрзата алтернатива на TCP протоколот од Google официјално стандардизирана и достапна за сите

TCP, односно Transmission Control Protocol е главниот протокол кој се користи и денеска, иако постои уште од 1974 година. Овој протокол, во основа е задолжен за тоа како датотеките кои се испраќаат од компјутер...

Заборавете ги паричниците – плаќањето со мобилни телефони е поедноставно и побезбедно

Повеќето од нас излегуваат од дома со три предмети: клучеви, паричник и смартфон. Но за одење во продавница, ова трио е дополнително поедноставено со развојот на дигиталните плаќања, па поради истото за купување денес...

Пуштена во употреба „МојГрад“ – првата платформа за директна демократија во Македонија

Од денес официјално почнува да функционира платформата „МојГрад“, како првa и единственa „грасрутс“ алатка во Македонија за непосредна демократија и партиципативно одлучување. Преку механизмите на „МојГрад“, граѓаните за првпат добиваат можност да ги диктираат...

Google ќе почне да им ја вклучува дво-факторската автентикација на нивните корисници

Користењето само лозинка за онлајн сервисите се смета како не доволно безбедна практика веќе одамна. Тоа во главно е поради тоа што корисниците често користат едноставни лозинки кои е лесно да се погодат или...

Повеќе познати апликации, сервиси и оперативни системи успешно хакирани на Pwn2Own 2021

Pwn2Own е безбедносен настан кој го организира ZDI – Zero Day Initiative организацијата која е во сопственост на познатата компанија Trend Micro. Целта на овој настан е да се откријат што повеќе пропусти кај...

„Протечени“ повеќе од 500 милиони податоци за Facebook сметки – како да ја проверите...

Во текот на викендот беше откриена информацијата дека податоци за повеќе од 533 милиони корисници од Facebook биле пробиени и „протечени“ на интернет. Податоците ги вклучуваат повеќето лични податоци кои би сакале да останат...

Google Chrome ќе почне да го користи HTTPS протоколот како стандарден при внесување на...

Повеќето корисници кога ја внесуваат адресата на веб страната што сакаат да ја отворат, тоа го прават без внесување и на протоколот, односно се внесува smartportal.mk, а не https://www.smartportal.mk. Прелистувачот сам го додава протоколот,...

Wikimedia сака да почне да им наплаќа на големите компании кои ги користат информациите...

Wikipedia останува еден од најдоверливите извори на информации во светот. Овој бесплатен сервис функционира на основа на придонесување од страна на заедницата, со посебен систем за проверка на информациите, па ден денес никој посериозно...

Brave Search ќе понуди алтернатива на Google Search со акцент на приватноста

Компанијата која е позната по својот Brave прелистувач го проширува својот бизнис на пазарот на интернет пребарувачи. Тие ќе се обидат да му конкурираат на Google со нивни пребарувач кој ќе функционира на принципите...

Најчестите измами во дигиталниот свет: Лажни наградни игри и анкети

Користењето дигитални алатки и интернет пристапот ни овозможија многу поволности и нови можности, но со напредокот на технологијата расте и ризикот од закани коишто нѐ демнат на интернет. Една од најчестите закани се лажните анкети...

Како да го заштитите вашиот бизнис од сајбер закани?

Дигитализацијата секојдневно го менува светот. Начинот на кој комуницираме, работиме, плаќаме сметки и учиме е сменет, а интернет конекцијата стана најважниот елемент во новиот, поврзан свет. Затоа, безбедноста на интернет станува приоритет број еден...

Google тестира темна тема на десктоп за нивната страна за пребарување

Темните теми кај оперативните системи и апликациите се популарни веќе доста време. Сите оперативни системи нудат можност за вклучување на ваква тема, а и повеќето популарни апликации го нудат истото. Наредниот логичен чекор е...