fbpx

ВЕБ И БЕЗБЕДНОСТ

Windows 96 е веб апликација која ви овозможува користење на оперативен систем сличен на...

Windows96.net е веб страна која кога ќе ја отворите пред вас ќе се отвори целосно функционален Windows која наликува на оперативниот систем од деведесеттите. Сепак, името на системот е Windows 96, кој секако никогаш...

Како да се заштитите од сајбер-напади? Acronis Cyber Protect Cloud овозможува интегрирана сајбер-заштита со...

Кога станува збор за сајбер-безбедност, сите организации во современото работење се соочуваат со голем број на ризици. Овие ризици се во постојан пораст и затоа за секоја организација е многу важно да има соодветна...

АЕТМ: 75% раст на онлајн трансакциите во првиот квартал годинава

Народната банка ги објави статистичките податоци за безготовински платежни трансакции на виртуелните места на продажба, кои се однесуваат на периодот заклучно до 30.03.2020 година. Согласно податоците за бројот на реализирани трансакции во текот на првите...

Brave Search достапен за сите со понуда за приватно пребарување

Brave како компанија се познати по нивниот прелистувач кој важи за еден од најмногу приватните. Brave прелистувачот овој углед го постигнува преку повеќе функции за блокирање на интернет "тракерите", но и преку минимално собирање...

Побрзата алтернатива на TCP протоколот од Google официјално стандардизирана и достапна за сите

TCP, односно Transmission Control Protocol е главниот протокол кој се користи и денеска, иако постои уште од 1974 година. Овој протокол, во основа е задолжен за тоа како датотеките кои се испраќаат од компјутер...

Заборавете ги паричниците – плаќањето со мобилни телефони е поедноставно и побезбедно

Повеќето од нас излегуваат од дома со три предмети: клучеви, паричник и смартфон. Но за одење во продавница, ова трио е дополнително поедноставено со развојот на дигиталните плаќања, па поради истото за купување денес...

Пуштена во употреба „МојГрад“ – првата платформа за директна демократија во Македонија

Од денес официјално почнува да функционира платформата „МојГрад“, како првa и единственa „грасрутс“ алатка во Македонија за непосредна демократија и партиципативно одлучување. Преку механизмите на „МојГрад“, граѓаните за првпат добиваат можност да ги диктираат...

Google ќе почне да им ја вклучува дво-факторската автентикација на нивните корисници

Користењето само лозинка за онлајн сервисите се смета како не доволно безбедна практика веќе одамна. Тоа во главно е поради тоа што корисниците често користат едноставни лозинки кои е лесно да се погодат или...

Повеќе познати апликации, сервиси и оперативни системи успешно хакирани на Pwn2Own 2021

Pwn2Own е безбедносен настан кој го организира ZDI – Zero Day Initiative организацијата која е во сопственост на познатата компанија Trend Micro. Целта на овој настан е да се откријат што повеќе пропусти кај...

„Протечени“ повеќе од 500 милиони податоци за Facebook сметки – како да ја проверите...

Во текот на викендот беше откриена информацијата дека податоци за повеќе од 533 милиони корисници од Facebook биле пробиени и „протечени“ на интернет. Податоците ги вклучуваат повеќето лични податоци кои би сакале да останат...

Google Chrome ќе почне да го користи HTTPS протоколот како стандарден при внесување на...

Повеќето корисници кога ја внесуваат адресата на веб страната што сакаат да ја отворат, тоа го прават без внесување и на протоколот, односно се внесува smartportal.mk, а не https://www.smartportal.mk. Прелистувачот сам го додава протоколот,...

Wikimedia сака да почне да им наплаќа на големите компании кои ги користат информациите...

Wikipedia останува еден од најдоверливите извори на информации во светот. Овој бесплатен сервис функционира на основа на придонесување од страна на заедницата, со посебен систем за проверка на информациите, па ден денес никој посериозно...