fbpx

НОВОСТИ

Започна Weekend.16 – Викенд на најдобриот регионален фестивал

Ровињ, 22 септември 2023 г. – Со одлична забава, серија панели и предавања во исполнетите сали на стариот Тутунски комбинат во Ровињ, започна 16-тото издание на најдобриот Weekend во годината. Најголемиот регионален фестивал од...

iPhone 15 телефоните имаат можност за ограничување на полнењето на батеријата до 80%

Новата iPhone 15 серија доби уште една можност која одреден период им е достапна на Android корисниците. Истата е замислена да го продолжи векот на батеријата преку ограничување на нејзиното полнење максимум до 80%. Се...

Microsoft претстави четири нови генерации од нивните Surface компјутери, сите со „for Business“ ознака

Microsoft вчера го одржа нивниот Surface настан кој сепак може да се каже дека помина со вниманието насочено кон ненадејното напуштање на компанијата, после 20 години, на човекот кој беше лицето на Surface, Панос...

Во новата школска и студентска година со нов Samsung Galaxy A

Зошто да не ти започне оваа школска или студентска година со нов телефон? Веќе извесно време посакуваш да го смениш стариот телефон со нов, и сега е одличен тајминг за тоа – период на...

10 средни училишта ќе пилотираат едукативен модел базиран на учење преку позитивен придонес кон...

Едукацијата на младите во средните училишта во нашата држава речиси целосно се базира на предавање на предвидениот материјал во облик на факти и податоци. Затоа, многу од средношколците сметаат дека научените информации кои се...

Серии со кои Pickbox NOW ја отвора есенската сезона

Нова сезона на фалената серија Сакај ме (Love me), хумористична австралиска серија Наопаку (Upright), британската мини серија Доктор Торн (Doctor Thorne) се само некои од новитетите оваа есен на Pickbox NOW. Искуството за избор...

Новата надградба на Windows 11 доаѓа на 26 септември и ја донесува вештачката интелигенција...

Microsoft официјално ја најави датата од која ќе стане достапна годишната поголема надградба на Windows 11. Корисниците ќе можат да почнат да ја инсталираат почнувајќи од 26 септември, а како и обично први ќе...

USB-C приклучокот кај iPhone 15 серијата нема никакви ограничувања кои беа неофицијално најавувани

Со месеци пред официјалното претставување на iPhone 15 серијата, кога полека стана јасно дека Apple оваа година конечно ќе го префрли нивниот смартфон на USB-C приклучок, започнаа гласините за можното ограничување на истиот. Причината поради...

Бизнис делегација од Словенија во посета на Министерството за информатичко општество и администрација

Министерството за информатичко општество и администрација, денеска, беше домаќин на бизнис делегација од Република Словенија. За време на средбата, министерот Азир Алиу ги истакна проектите и предизвиците со коишто се соочува Република Северна Македонија...

ФИТР и Акцелераторот УКИМ потпишаа меморандум за соработка за поддршка на образованието, иновациите и...

Фондот за иновации и технолошки развој и Акцелераторот УКИМ како Национален секретар на ЕИТ, денеска потпишаа меморандум за соработка со цел да се зајакне образованието, иновациите и создавањето на нови бизниси, како клучни двигатели за одржлив раст...

Facebook доби мало освежување на логото кое сега има поистакната сина боја

Сигурно повеќето од вас имаат забележано мала разлика во логото на Facebook, па можеби и се прашувавте дали воопшто има некоја разлика или на вас така ви изгледа. Ова е така пореди тоа што промените...

Едноставната Paint во Windows 11 ќе добие можност за работа со слоеви

Иако Microsoft дава нешто поголемо внимание на нивната едноставна и стара Paint апликација, сепак не очекував дека би продолжиле со нејзина посериозна надградба. По најавата дека Paint ќе добие можност за автоматско отстранување на позадината...