fbpx

НОВОСТИ

Meta ќе ја тргне можноста за комуникација помеѓу Facebook и Instagram во наредните неколку...

Пред неколку години најавена како голема новина и интеграција на сите мрежи од Meta, можноста за комуникација помеѓу корисниците на Facebook и Instagram сепак ќе биде откажана. Интеграцијата со WhatsApp, која исто така беше...

Viber воведе месечна претплата со која на претплатниците им овозможува ексклузивни функции

Viber, кои од последните неколку надградби повеќе го промовираат името Rakuten Viber, претставија месечна претплата со која корисниците добиваат ексклузивни функции. Viber Plus е името на претплатата која изнесува 1,99 долари месечно и може да...

Google планира нова мерка против додатоците за блокирање на реклами на YouTube

Оваа година Google доста сериозно се имаат решено да се „справат“ со корисниците кои го користат бесплатно нивниот YouTube сервис, а не сакаат да гледаат реклами. Последната мерка која беше потврдена од страна на компанијата...

Повеќе од гестикулација: Како функцијата за универзални гестикулации на часовникот Galaxy Watch ја подобрува...

Скопје, 4 декември 2023 г. – По повод одбележувањето на Меѓународниот ден на лицата со попреченост, време е да размислиме за тоа како технологијата може да има улога во поттикнувањето на поинклузивен свет. Samsung отсекогаш...

Неофицијално: Windows 12 ќе биде претставен во јуни идната година со главен акцент на...

Повеќе пати изминатите година дена можевме да прочитаме за Windows 12, односно за враќање на стариот тригодишен циклус на претставување нови верзии од Windows од страна на Microsoft. Сега дури имаме и конкретен месец кога...

Тужба против Meta за воведувањето на месечна претплата како алтернатива на следењето во рекламни...

По најавата дека Meta планира да воведе месечна претплата за корисниците во ЕУ, со цел овозможување на користење на нивните мрежи без користење на податоците од корисниците за рекламни цели, сега компанијата ќе добие...

Tesla Cybertruck побрз во трка со Porsche 911 додека со себе влече друг 911

Tesla Cybertruck, кој повеќе пати беше одложуван, а доста силно беше најавен, посебно со футуристичкиот изглед, конечно ќе почне изгледа да се продава. Додека тоа точно да се види, односно дали и кога ќе почне...

Microsoft го доби најавеното место во одборот на директори на OpenAI

По брзото враќање на својата директорска позиција, од која беше ненадејно отпуштен директорот на OpenAI, дојде и до промени во одборот на директори на компанијата. Беше назначен привремен одбор, а беше најавено и дека се...

Apple ги прогласи победниците на најдобри апликации за 2023

По најавата на финалистите пред две недели, Apple сега ги прогласи и победниците на App Store Awards 2023. Листата содржи 14 апликации, поделени според уредите на кои се достапни и категориите. „Инспиративно е да се...

Неосновани предупредувања за користење на NameDrop функцијата во iOS 17 од страна на дел...

NameDrop е нова функција која беше претставена со iOS 17, како надополнување на AirDrop. Корисниците можат едноставно да ги доближат и допрат своите два телефони и да започнат процес на споделување на своите контакт...

ИКТ Комора при ССК: Важноста на ВЕРИФИКУВАН МАКЕДОНСКИ ИКТ ПРОИЗВОД

На ден 28.11.2023 година (вторник), Комората за информатичко-комуникациска технологија и услуги при Сојузот на стопански комори на Македонија додели сертификати за ВЕРИФИКУВАН МАКЕДОНСКИ ИКТ ПРОИЗВОД на 15 македонски ИКТ компании за да се поттикнат да развиваат сопствени производи...

Македонија домаќин на Јуниорската балканска олимпијада по информатика 2023

Од 25-ти до 29-ти ноември Македонија е домаќин на 16-тата по ред Јуниорска балканска олимпијада по информатика (ЈБОИ 2023), која по втор пат во историјата се одржа во облик на онлајн натпревар. На ова...