fbpx

НАУКА, ИСТРАЖУВАЊА И ЕДУКАЦИЈА

Qinshift Academy со фонд до 50.000 евра за стипендирање на најталентираните студенти

Qinshift Academy (поранешен Сеавус едукативен и развоен центар) го организира традиционалниот „Challenge Day“, каде најперспективните и најталентираните учесници ќе имаат можност дa добијат до 70% стипендија за академиите во различни IT области. Настанот ќе се...

Третото тест лансирање на Starship од SpaceX помина многу поуспешно од претходните

Неколку месеци по претходното, второто тест лансирање на Starship, од SpaceX во текот на вчерашниот ден го направија третото тест лансирање. За разлика од претходните, ова лансирање помина многу поуспешно и издржа за првпат...

Здружението „Академија за роботика и иновации“ го организира шестиот натпревар за едукативна роботика во...

По шести пат на територијата на Македонија, на 24-ри февруари 2024 година ќе се одржи натпреварот за едукативна роботика, наменет за деца и млади на возраст од 6 до 10 години преку FIRST LEGO...

Стручно издание на проф. д-р Орце Симов: „Моделирање и компјутерска симулација на генетски регулаторни...

Проф. д-р Орце Симов потпретседател на Сојуз на стопански комори на Македонија и редовен професор на Факултетот за информатика на Меѓународен Славјански Универзитет ја издаде книгата „Моделирање и компјутерска симулација на генетски регулаторни мрежи“...

Започна тестирањето на првата вакцина против канцер направена со mRNA технологијата

Во Обединетото Кралство, за првпат започна тестирањето на нова вакцина која треба да овозможи лечење на луѓето со неколку видови на канцер. Првиот пациент е 81 годишен човек кој побарал да остане анонимен, а...

Повик за Мастер часови за медиуми и новинарство во дигиталното доба

Научи како да изработуваш содржини за веб и социјални медиуми со кои ќе ја привлечеш публиката, да визуелизираш податоци со инфографикони, да снимаш видеа со мобилен телефон, но и да препознаваш визуелни манипулации што...

Повик за Мастер часови за медиуми и новинарство во дигиталното доба

Научи како да изработуваш содржини за веб и социјални медиуми со кои ќе ја привлечеш публиката, да визуелизираш податоци со инфографикони, да снимаш видеа со мобилен телефон, но и да препознаваш визуелни манипулации што...

Првпат по повеќе децении откриени нови антибиотици кои може да го решат проблемот со...

Група од 21 научник за првпат после повеќе децении успешно открива нова класа на антибиотици, нешто што е доста важно како откритие во време кога светот се соочува со резистенција на постојните од страна...

Реализирани над 100 бесплатни обуки „Вештини за успех“ во рамки на платформата Youth Empowered...

Над 100 бесплатни обуки „Вештини за успех“ се реализирани во рамки на дигиталната платформа Youth Empowered на Пивара Скопје. Скоро 8000 млади и лица од ранливи категории ја имаат поминато обуката во просториите на...

Истражување за аспирациите за кариера и вештини на младите

Мнозинството од младите работат на позиции што не се поврзани со полето на студирање, тренд кој преовладува кај младите се честите промени на работните места и над 80% од младите сметаат дека континуираното учење...

На финалето на првата Национална Олимпијада за Вселената млади од цела Македонија изработија експеримент...

Минатиов викенд се одржа финалниот настан на пилот-проектот Прва Национална Олимпијада за Вселената, на спортскиот аеродром Стенковец. За време на финалето 8 најдобри тимови од регионалните натпревари земаа учество во Мисијата „АТМОСФЕРСКА ИЗВИДНИЦА“ и...

Македонија домаќин на Јуниорската балканска олимпијада по информатика 2023

Од 25-ти до 29-ти ноември Македонија е домаќин на 16-тата по ред Јуниорска балканска олимпијада по информатика (ЈБОИ 2023), која по втор пат во историјата се одржа во облик на онлајн натпревар. На ова...