ИНТЕРВЈУА

Ружица Минова – добитник на наградата „ТИГРИТЕ“ од Полската амбасада

Ружица Минова ја доби наградата "ТИГРИТЕ", од Полската амбасада за најдобра магистерска работа на Архитектонскиот факултет во Скопје. Вели: “Најважно е да уживаш во...
Петар Ниновски, Brainster

Петар Ниновски: Brainster е училиштето на иднината

Претприемач, предавач, ентузијаст. Петар е дечкото кој се реши да остави добро платена работа и да основа своја компанија. Веќе три години го води...
Стефанија Тенекеџиева

Стефанија од РадиоМОФ: Нашето општество е сè уште инертно и затворено за големи промени

Викендов се одржа младинската конференција за социјален активизам - Engage. Интересни гости, уште поинтересни говори. Како размислуваат младите луѓе? Колку ни се потребни вакви...
Нино Карас, Мартин Анчевски

Нино Карас: CodeWell денес е успешна ИТ компанија и иноватор од светски ранг

Пред точно седум години се случи македонската стартап приказна CodeWell. За тие што не се упатени, тие беа меѓу првите фирми во Македонија кои...
Гоце Симоноски

Гоце Симоноски: “Едно“ е обид да се одговори на сите оние прашања кои ние...

Секогаш неуморен за нови знаења, со познавања и интерес за музика, психологија, астрономија, филозофија. За оние кои го познаваат е веројатно најскромниот генијалец кој...
проф. д-р Иван Чорбев, декан

Иван Чорбев, декан: Нашите студенти лесно и брзо се вработуваат во македонски и познати...

Неодамна се случи седмиот роденден на ФИНКИ. По тој повод разговаравме со деканот на факултетот, проф. д-р Иван Чорбев. Отворивме интересни теми: какви се...
Иван Петрушевски

Иван од МКхост: Факултетите да воведат повеќе практична работа

Оваа недела разговараме со Иван Петрушевски, основач на МКхост. Со него дискутиравме за можностите за практикантство кои ги нудат во нивната компанија, како и...
Јован Андонов, асистент

Јован Андонов, асистент на ETH во Цирих: Бидете добри студенти, тоа секогаш ќе биде...

Од демонстратор на ФИНКИ, до асистент на ETH во Цирих. Секогаш со огромна пасија кон вештачка интелигенција и машинско учење. Јован Андонов е успешен...
Јане Узуновски, EmbedSocial

Јане од EmbedSocial: Нашата платформа брои илјадници корисници

Македонската стартап сцена е скромна, но сепак има со што да се пофали. Тука се EmbedSocial, стартап кој има за цел да се поттикне интеракција...
Мартина Бошковска, СПФИНКИ

Мартина од СПФИНКИ: Работиме за да откриваме нови можности за студентите

Ја опишуваат како одличен студент, а важи и за една од најколегијалните на ФИНКИ. Мартина Бошковска е активист на студентскиот парламент на ФИНКИ. Со...
Перо Сарџоски

Перо Сарџоски, иноватор: Само здраво образование може да донесе здрава иднина

Иноватор, истражувач, едукатор. Перо Сарџоски е веројатно човекот со најголема пасија за едукација и истражување кој ќе го сретнете. Секогаш максимално посветен на работата,...
Жаклина Анѓелковска, Божиновски инженеринг

Жаклина, една од најдобрите магистри на Архитектонски: Архитектурата треба да зборува за своето време...

Посветена, одговорна, амбициозна. Архитектурата и' е животна пасија. Сака да создава решенија од светски калибар. Моментално работи во реномираното архитектонско студио Божиновски инженеринг. Станува...