fbpx

ВЕБ И БЕЗБЕДНОСТ

Meta ќе почне со тестирање на шифрирање на пораките во Messenger, како и нов...

Meta, односно во тоа време Facebook, најави воведување на шифрирани разговори кај сите нивните апликации уште во 2019 година. Планот беше да имплементацијата на оваа заштита на разговорите заврши оваа година, но минатата година...

Meta ги заобиколува мерките за приватност на iOS преку вградениот прелистувач во нивните апликации

Според анализата направена од страна на Феликс Краус, Meta на еден начин ги заобиколува правилата за приватност на iOS преку користење на сопствен прелистувач вграден во апликациите Facebook и Instagram. Ова е нешто што е...

Google го одложува крајот на „колачињата од трети страни“ во Chrome за уште две...

Google пред две години, односно на почетокот од 2020 година, најави дека во наредните две години планираат да ја тргнат поддршката за „колачиња од трети страни“ во нивниот прелистувач Chrome. Оваа одлука е донесена со...

Apple ќе ги штити корисниците од таргетирани напади на нивните уреди од страна малициозен...

Apple, кои се промовираат себе како безбедна и приватна алтернатива, најавија нова функција за сите нивни уреди наменета за заштита од „платенички малициозен софтвер развиен од компаниите по нарачка од државите“. Со други зборови, Apple...

Brave Search излезе од бета фазата на годишнината од претставувањето со најава на нови...

Интернет пребарувачот од познатиот прелистувач Brave, може да се каже дека официјално е алтернатива и конкуренција на останатите со тргањето на „бета“ ознаката на годишнината од претставувањето. Brave Search сега е и стандардниот пребарувач на...

Total Cookie Protection функцијата сега е автоматски вклучена за сите корисници на Mozilla Firefox

Почнувајќи од оваа недела, сите корисници на Firefox прелистувачот ќе ја имаат автоматски вклучено функцијата Total Cookie Protection. Досега за вклучување на оваа функција беше потребно користење на Strict нивото во Enhanced Tracking Protection...

Македонците најмногу купувале онлајн од Обединетото Кралство, Ирска и Унгарија

Согласно објавените податоци од Народната Банка на Република Северна Македонија, Асоцијацијата за е-трговија на Македонија - АЕТМ го анализираше бројот и вредноста на реализирани онлајн трансакции со домашни платежни картички кон странски е-продажни места...

Google Chrome е најлош прелистувач кога е во прашање заштитата од „фишинг“ измами

Според британската компанија Which?, Google Chrome е најлошиот интернет прелистувач кога е во прашање откривањето на „фишинг“ измамите, односно нападите. Според резултатите од оваа компанија, Chrome има откриено и спречено само 28% од нападите...

Најмногу онлајн купувања од странство кон домашните е-трговци извршени со платежни картички од САД...

Асоцијацијата за е-трговија на Македонија - АЕТМ ги анализираше објавените податоци од Народната Банка на Република Северна Македонија, кои се однесуваат на број и вредност на реализирани е-трансакции со странски платежни картички кон домашни...

Apple, Google и Microsoft ја прошируваат својата поддршка за најавување на апликации и веб...

Додека огромен број на корисници уште користат едноставни лозинки кои ги користат на повеќе сервиси и не ги прифаќаат препораките за користење на „менаџери на лозинки“, како и дво-факторска автентикација, полека се воведува решение...

Британската влада предлага воведување на посебен кодекс кај продавниците за апликации

Британската влада, поточно Одделението за дигитално, култура, медиуми и спорт, излезе со предлог за воведување на „првиот во светот“ кодекс за практика за поставување на минимални безбедносни и барања за приватност за продавниците за...

Microsoft тестира бесплатен VPN во Microsoft Edge

Microsoft почна да тестира VPN сервис во нивниот Edge интернет прелистувач кој наскоро би требало да им стане достапен на сите корисници. Сервисот е наречен Microsoft Edge Secure Network и на корисниците им овозможува...