fbpx

КОМПАНИИ И ИНСТИТУЦИИ

Трилатерална средба помеѓу Амбасадата на С.Р. Германија во Скопје

Во рамките на официјалната посета на германската делегација во Скопје, претставниците од управата на Институтот во Хајделберг и Баден-Виртемберг и дел од раководството од Државниот дуален универзитет од Манхајм - DHBW, остварија трилатерална средба...

Сеавус се приклучува кон Atlassian Platinum Solution Partnership

Рангирањето на Solution Partner програмата на Atlassian ја одредува длабочината на стручноста и искуството во користењето на продуктите на Atlassian. Стекнувањето Platinum ранг ја потенцира тековната вложеност и посветеност на компанијата во развојот на...

Што очекуваат младите од работодавачите и како до професии на иднината кои ќе ги...

Повеќе пракса отколку теоретска настава, поддршка од државата за обуки и развој на вештини на младите и развој на образовен систем кој ќе продуцира кадри според потребите на пазарот, како и поттик за развој...

Европскиот Парламент ги изгласа двата закони кои треба да донесат големи нови правила за...

Два нови закони беа изгласани од страна на Европскиот Парламент кои привлекуваа големо внимание уште од нивното првично предложување во декември 2020. Законите се водат како пакет за дигитални сервиси, односно Digital Services Act...

Одржана 5-тата интернационална контролинг конференција

Истакнати домашни и странски општествени лидери и специјалисти во областа контролинг ги споделија своите искуства и експертиза на хибриден интернационален контролинг настан, во рамки на: „Предизвици во контролингот: Одржливост | Нови бизнис модели | Трансформација...

А1 Македонија за сите при-пејд и пост-пејд корисници на мобилна телефонија

Скопје, 30.06.2022г.- Пред пикот на летната сезона, А1 Македонија со големо задоволство најавува воведување нова исклучително поволна понуда за корисниците во мобилната телефонија креирана да одговори на корисничките потреби за зголемено количество мобилен интернет,...

Комесарот на американската FCC ги повика директорите на Apple и Google да ја отстранат...

Кога претседателот на САД Џо Бајден ја промени одлуката од неговиот претходник, Доналд Трамп, поврзана со TikTok, завршија проблемите кои ги имаше оваа популарна кинеска апликација. Во периодот што следеше оваа апликација стана уште повеќе...

ЦЕФТА оствари огромен напредок во промоција на е – трговијата и трговијата со услуги

Брисел, 23-24 Јуни - Соработката во различни услужни сектори придонесе за напредок на полето на е-трговијата, особено во елиминирањето на неоправданото гео-блокирање и олеснувањето на испораката на пратките во рамките на ЦЕФТА, објави Поткомитетот...

Телеком ја воведува стриминг платформата GLEY на MaxTV

На големо задоволство на корисниците, Македонски Телеком ја збогатува својата понуда на MaxTV со содржините на првата македонска стриминг платформа GLEY. Во рамките на MaxTV, со GLEY, корисниците ќе можат да ги следат најновите домашни, регионални...

5G мрежата на Македонски Телеком е достапна во скоро сите поголеми населени места

5G мрежата на Македонски Телеком е достапна во скоро сите поголеми населени места во Македонија. Скопје и 15 други градови и нивните околини веќе користат 5G услуги, а од јуни до октомври со опрема...

Нов едукативен и практичен прирачник за финансиска писменост од младите за младите – прв...

Бројни истражувања покажуваат дека на младите им е потребна поголема финансиска писменост. Особено во кризни и турбулентни времиња, знаењата и вештините поврзани со финансиите се од клучна важност за нашето секојдневно живеење. Имено, финансиската...

Ново истражување на Македонски Телеком за дигитална зрелост на малите и средни компании

И оваа година, Македонски Телеком, во соработка со ИПСОС, спроведе истражување за дигиталната зрелост на македонските компании. Целта на истражувањето е да се добие увид во дигиталната подготвеност на компаниите во Македонија, да се...