fbpx

КОМПАНИИ И ИНСТИТУЦИИ

Американската FCC ќе го финансира отстранувањето на опремата од Huawei и ZTE за помалите...

Федералната комисија за комуникации на САД – FCC, започна програма вредна 1,9 милијарди долари наменета за отстранување и замена на опремата од Huawei и ZTE кај операторите. Оваа програмата е наменета за помалите оператори,...

А1 Македонија ја лансира А1 Xplore ТV, телевизија на новата генерација

Скопје, 27.09.2021г.- А1 Македонија, членка на А1 Телеком Австрија Групацијата, операторот со најголем број корисници и најбрз мобилен интернет во земјата, лансира А1 Xplore ТV, телевизија на новата генерација поддржана од Zappware. Со А1 Xplore...

Групацијата CANAL+ со мнозински влог во SPI INTERNATIONAL

Глобалната медиумска компанија SPI INTERNATIONAL, која емитува 42 ТВ канали и повеќе дигитални производи на шест континенти, и која воедно е главен дистрибутер на програмски содржини за емитување низ целиот свет, ги здружува силите...

А1 Македонија го постави “СМАРТ езеро Младост – прва иновативна туристичка атракција” во општина...

Скопје, 23.9.2021г. – А1 Македонија со задоволство ја информира јавноста дека проектот СМАРТ езеро Младост е целосно имплементиран со што општина Велес ја почнува својата трансформација во модерен и паметен град по примерот на развиените...

Facebook платиле милијарди повеќе за казна од FTC за да го заштитат Закерберг

Случајот со Cambridge Analytica продолжува да го држи Facebook во вестите и со тоа да го нарушува угледот на оваа компанија за која веќе ретко кој има позитивно мислење. За потсетување, британската компанија Cambridge Analytica...

Петров на 2021 ITU Regional Innovation Forum for Europe: Забрзано работиме на трансформација на...

Дигиталната трансформација е неопходен чекор кој мора да го преземеме за да имаме успешни претприемачи, иновации и развој на стартап екосистемот, и затоа ФИТР во изминатиот период презема конкретни чекори кон побрза дигитална трансформација...

ФИТР за првпат со предизвик за социјално претприемништво

Во рамките на јавниот повик ќе бидат кофинансиран социјални претпријатија кои се фокусираат на минимум една од целите за одржлив развој на Обединетите Нации. Ќе се бараат решенија кои ќе овозможат ставање крај на...

А1 Македонија со нова ИКТ услуга за бизнис сегментот

Скопје, 14.09.2021г.-А1 Македонија најавува воведување на најновата ИКТ услуга – Offensity која им помага на компаниите да ги идентификуваат слабостите и безбедносните пропусти во нивната јавна интернет инфраструктура и преку добиените извештаи и потребни...

Крива Паланка – уште една општина со паметно улично осветлување

Уште една општина во Македонија ја започна трансформацијата во паметен град со поставување паметно улично осветлување. Во Крива Паланка поставен е систем со над 2000 светилки коишто се вклучуваат и исклучуваат по потреба, а...

СЕММ бара професионално известување од медиумите и транспарентност од институциите за несреќата во Тетово

Медиумите се должни, особено кога се работи за информации што се однесуваат на загуби на човечки животи, да го почитуваат Член 1 од Кодексот на новинари: "Новинарот треба да објавува точни, проверени информации и...

Apple го одложи скенирањето на сликите на корисниците за детска порнографија

Apple минатиот месец најави дека со новите верзии од нивните оперативни системи, кои треба да станат достапни од септември/октомври, ќе започнат со скенирање на сликите на корисниците за детска порнографија. Тие објаснија дека скенирањето ќе...

Групацијата АРИКОМА ја презема шведската компанија Stratiteq

Кон крајот на 2020 година, групацијата  АРИКОМА, ИТ холдинг, во сопственост на чешката KKCG, ја купи компанијата за развој на софтвер и консалтинг, Сеавус. Деновиве, АРИКОМА направи уште еден чекор кон својата меѓународна експанзија,...