Скопје, 28 март 2024 г. – Животот се движи со брзо темпо. Кога се обидувате да снимите возбудливи моменти и да забележите значајни спомени, потребна ви е и камера која е подготвена да се движи со тоа темпо. Влезете во серијата Galaxy S24 засилена со вештачка интелигенција, која брзо реагира и е подготвена за најсовремена фотографска акција во моментот.

Благодарение на пакетот разновидни алатки за камерата и функции за уредување кои се активираат со ProVisual Engine на Samsung, серијата Galaxy S24 се збогува со измачувањето, маткањето со поставките и уредувањето кое одзема многу време за ново фотографско искуство без напор. Без разлика дали станува збор за спонтана глетка, на пример како вашето куче ја прескокнува оградата или искрен момент на семеен собир, вие ќе бидете подготвени да ги зачувате минливите моменти со брзина и прецизност.

Шест функции на ProVisual Engine кои ви помагаат да го снимате животот додека тој се случува

Motion Photo — Со новите можности на функцијата Motion Photo во серијата Galaxy S24, препознатливиот стил на кршење на Кид Карам (Kid Karam) од тимот на Samsung Galaxy може да се долови во сите негови динамични детали без да пропуштите ниту едно движење. Со снимање на прегледот до три секунди, Motion Photo снима краток опсег на движење во акција и го составува во една подвижна слика.

Во апликацијата Editor, можете да изберете кој било даден кадар од вашата Motion Photo за да го зачувате како самостојна слика. Благодарение на автоматското зголемување на величината со AI, избраниот кадар може да се зачува како слика со висока резолуција од 12 MP за побогати детали. Motion Photo обезбедува и можности за Super High Dynamic Range (HDR), нудејќи кристално јасни фотографии дури и кога снимате во средина со позадинско осветлување.  

Конечно, од апликацијата Gallery, можете да ја компресирате целата ваша Motion Photo од три секунди заедно, за да создадете единствена слика со долга експозиција. Ова ви овозможува да ги доловите, на пример, спектакуларните движења и бојата на огнометот над вашата глава во една фотографија. Може да примените и други ефекти, како што е Single Take преку апликацијата Enhance-X.  

Поголема Shot-to-Shot Shutter брзина — Со зголемена брзината на блендата од 30% во однос на претходната серија, камерата на серијата Galaxy S24 може да фотографира повеќе фотографии во пократок временски период. Ова ви овозможува брзо да правите кристално јасни фотографии во низ, без да морате да забавите додека сликите се обработуваат. Следниот пат кога ќе го сликате вашето куче во парк, побрзото сликање ќе ви овозможи да го доловите секој драгоцен момент без да го пропуштите.

Instant Slow-mo — За оние моменти кои бараат уживање, на пример како вашата ќерка го постигнува победничкиот гол на фудбалски натпревар или како вашиот вујко танцува на подиумот за време на свадбата, тука е функцијата Instant Slow-mo, која не бара претходно подесување за процесот на снимање. Преку технологијата AI Frame Rate Conversion (AI FRC), серијата Galaxy S24 може да ги трансформира видео записите со HD 24fps до UHD 60fps во забавени епови. Забавените видео записи од FHD 240fps до UHD 120fps може да одат понатаму со супер бавни снимки. Со генерирање на нови средни кадри на движење врз основа на видео запис што веќе постои, функцијата Instant Slow-mo постигнува свилено-мазни, многу детални репродукции секој пат. Почнувајќи од крајот на март, Instant Slow-mo ќе се прошири за да поддржува видео записи со 480×480 24 fps, овозможувајќи им на корисниците лесно да создаваат видео содржини погодни за социјалните медиуми.

За да се постигнат овие забавени ефекти, серијата Galaxy S24 ја користи моќната технологија AI Frame Rate Conversion (FRC):

  • Прво, AI FRC ги зема секои два кадри од видео записот како што бил првично снимен и користи модел за длабоко учење за да ги анализира и извлече информациите за движењето.
  • Издвојувањето на овие информација ги утврдува разликите помеѓу кадрите и помага AI FRC да ги интерполира средните кадри кои му даваат на видео записот побавно движење.
  • Овој процес се изведува двапати – и во квадратна и во обратна димензија – за да се зголеми прецизноста на новите, дополнителни генерирани кадри.
  • Потоа, се спроведуваат два процеси на фузија: Fusion Map и Residua. Fusion Map открива и извлекува 2D контури за да помогне во откривањето на разликите во движењето помеѓу кадрите, додека Residual додава дополнителни корекции и пост-уредувања на ситните детали за зголемена прецизност. Ова ѝ овозможува на функцијата исклучително брзо да создава прецизни средни кадри.
  • Кога ова ќе се заврши, резултатите од овие два процеса се спојуваат за последен пат за да се прикажат конечните средни кадри генерирани со вештачка интелигенција, кои на видео записот му даваат и флуидна забавена снимка и прецизни детали.

Dual Recording — Има моменти кога вашата реакција во одреден момент е исто толку бесценета како и самиот момент. Со функцијата Dual Recording, можете да снимате истовремено и со предната и со задната камера, така што вашите најблиски ќе можат да видат не само колку е неверојатен погледот од планинскиот врв, туку и колку сте воодушевени што конечно сте стигнале до него.

Надградена од претходната функција Director Mode, Dual Recording сега дури ви овозможува да снимате со две задни камери во исто време – Ultra Wide со 3x, на пример – со Full HD резолуција поддржана на Galaxy S24 и S24+ и Full HD и Ultra HD поддржани на S24 Ultra. Со Preview Snap, можете да извлечете слика од вашата снимка во секое време, додека наменскиот Image Signal Processor (ISP) Block и подобрените ISP можности поддржуваат подобар видео шум и осветленост.   

10 видови на ND филтер — Филтрите за природна густина (ND) често се прикачуваат на професионални камери за да помогнат при ограничување на светлината, намалување на бучавата или продолжување на експозицијата. Таквите прикачувања не се потребни кога 10 различни ND филтри се вградени во камерата на серијата Galaxy 24 за максимален избор и контрола на корисникот. Фотографиите филтрирани со ND синтетизираат повеќе кадри одеднаш и го анализираат движењето на предметите за да создадат една неподвижна слика со јасно чувство за живо движење, на пример, фотографии од бранови или водопади.

Single Take — Функцијата Single Take на Galaxy ви овозможува да снимате повеќе видови слики со само еден допир – вкупно осум врз основа на една снимка. Ова значи дека ако сакате набрзина да фотографирате како вашиот пријател го отвора роденденскиот подарок што му го дадовте, не треба да губите време однапред размислувајќи за најдобриот режим на камерата.

Вештачката интелигенција, исто така, ги подобрува можностите за откривање позиција и скелет со функцијата Single Take. Претходно прилагодено да го анализира човечкото движење, откривањето скелети сега може да препознава и домашните миленици, следејќи ги нивните позиции и брзи движења во реално време за најдобри фотографии, видео записи и колажи од вашите кучиња кои скокаат и мачките што се излежуваат. Ако на пример, еден човек скока, откривањето на скелетот идентификува кога човекот е во највисоката точка и го прикажува тој кадар како најдобра слика за корисникот. Кога се применува на вашето домашно милениче, ги анализира неговите позиции за да го долови моментот кога тоа најдобро ги покажува гримасите на своето лице.

Претходна статијаСпоредба помеѓу Snapdragon X Elite, Apple M3 и Intel лаптоп компјутери
Следна статијаМакедонски Телеком ја гаси старата 3G технологија