Ја разгледувате ‘Интересно’ категоријата

Еден од најефикасните типови на транспорти, кој е особено развиен во поголемите метрополи (за жал не и во Скопје) е возот. Причината за ова е што тој е многу брз и лесно се контролира временски, а бидејќи е најчесто на струја, многу малку ја загадува околината. Дополнителна предност е што зафаќа многу...

Во борба за што помало загадување низ градовите, велосипедот станува се покористено превозно средство, дури и кај нас. Низ светот се зголемува и бројката на електрични велосипеди, кои му помагаат на возачот да одржува повисоки брзини без премногу напор, а BMW сега замислува и пат за ваквите велосипеди,...

Пред неколку недели Samsung излезе со нова реклама која се покажа како популарна најмногу поради стилот во која таа беше направена. Наместо класичното претставување на производот и неговите предности, Samsung отиде во правецот на Apple од времето кога тие ги исмејуваат PC компјутерите. Samsung во својата реклама...

Примената на паметната технологија во нашите секојдневни животи направи големи промени во тоа како функционираме и се повеќе може да се забележат луѓе кои скоро целото време додека се со друштво да го поминат на своите паметни телефони. Сепак, технологијата најмногу ги менува децата од поновите...

Веќе преголем број на познати луѓе од светот на технологијата предупредуваат дека вештачката интелигенција би можела да биде евентуално опасна по човештвото, односно дека во догледна иднина би можела да се сврти против нас. Сега, креатори од веб страната “Autonomus Weapons” направија и краток филм,...

Патувањето со воз и натаму се смета за најудобно – можноста да станете и да прошетате, односно дури и да преспиете на подолги патувања не ја нуди ниту едно друго копнено превозно средство. Наскоро, возовите би можеле да бидат уште поудобни и поинтересни за патување, благодарение на нов концепт...

Супер компјутерите и натаму продолжуваат да постигнуваат нови рекорди кога се во прашање брзините кои ги постигнуваат и способноста за преработка на податоци, а една земја се истакнува меѓу другите во нови вакви машини – Кина. Всушност, тие веќе го надминаа САД во бројката на супер компјутери...

Неколку децении по ред, сите полетувања и слетувања кон и од вселената се правеа со популарните спејс шатлови на NASA. Сепак, нивното време измина и тие веќе не се користат, но на нивно место доаѓа Dream Chaser од Sierra Nevada Corporation, компанија која е конкурент на SpaceX Dragon и Boeing Starliner во развојот и производство на...

Наскоро се чини ќе помине времето кога може да „фатите врски“ кај некој во полиција за да завршите работа. Имено, во Кина ќе се гради првата полициска станица која ќе биде целосно управувана од вештачка интелигенција наместо од луѓе. Сепак, оваа полициска станица ќе биде пред сѐ наменета за возачите...

Сигурно сте слушнале од многу луѓе дека приемот, односно досегот на вашиот Wi-Fi рутер во домот можете да го подобрите со алуминиумска фолија. Сега, тоа го докажаа истражувачи од Дартмут Универзитетот, кои направија 3D испринтана форма покриена со алуминиумска фолија, која може да помогне во зголемување...

Samsung кои повеќе пати досега го користеа истакнувањето на слабостите на конкуренцијата и со тоа го рекламираат својот производ, излегоа со нова таква реклама. Овие реклами се навистина интересни за корисниците, а сигурно едни од најпознатите такви кампањи беа оние на Apple со кои ги исмеваа компјутерите...

После објавувањето на првото видео од iPhone X (настрана од оние кои ни ги покажува Apple) од една девојка (Брук Амелиа Питерсон) чиј татко е инженер во компанијата, сите го очекувавме наредниот чекор од Apple, кои се одлучија да го отпуштат инженерот. Ова е нормална работа, особено што при потпишувањето на...