fbpx

АКТУЕЛНО

Nokia од денес официјално дел од Microsoft

Како што беше најавено на почетокот од оваа недела, од денеска официјално Nokia е дел од Microsoft, односно името на компанијата се менува во Microsoft Mobile Oy. Процедурата за купување на оваа компанија започна...

Nokia официјално дел од Microsoft на 25 Април

Купувањето на Nokia од страна на Microsoft започна во Септември минатата година со потпишување на договор помеѓу овие две компании. Купувањето се однесува на делот од Nokia задолжен за уредите и сервисите, односно Nokia...

Новото Start мени ќе биде достапно од оваа есен?

Една од најголемите причини за критиките и послабата популарност на Windows 8 оперативниот систем е секако тргањето на познатото Start мени и „форсирање“ на корисниците да го користат Start екранот кој што во основа...

Достапна финалната верзија од Ubuntu 14.04 LTS

Од денеска официјално е достапна најновата верзија од познатиот Ubuntu оперативен систем која ја носи бројката 14.04. Canonical, компанијата која го развива Ubuntu, издава нова верзија на секои 6 месеци, односно во Април и...

Google претстави самостојна камера апликација за Android уредите

Google, како и со неколку други нивни системски апликации, претстави посебна самостојна камера апликација достапна и за останатите уреди кој што не се од Nexus серијата, со што и тие добиваат одредени функции познати...

Windows Phone 8.1 достапен за програмерите од денес

Microsoft го претстави Windows Phone 8.1 пред две недели на Build 2014 конференцијата. За корисниците се очекува да биде достапен почнувајќи од Јуни, меѓутоа точна дата не може да биде дадена поради различните производители,...

Google ќе ги проверува сите апликации на Android за малициозен софтвер

Google веќе врши проверка на одредени апликации кои ги инсталирате на вашиот Android уред преку Verify Apps функцијата која што ја воведе за заштита на корисниците од огромниот број на апликации, кои што на...

Животот после Windows XP – Windows 7 или Windows 8.1?

Се случи и тоа. Толку најавуваниот осми април помина, а со тоа и официјално заврши поддршката на Microsoft за (веројатно) најпопуларниот оперативен систем на сите времиња, Windows XP. Нема веќе надградби за подобрување на...

Windows 8.1 Update достапен од денес

Како што беше и најавено на претставувањето на Build 2014, од денеска е достапна надградбата на Windows 8.1 Update. Истата е достапна преку Windows Update функцијата на оперативниот систем или преку продавницата за апликации...

Поддршката за Windows XP официјално завршува денес

Денеска е последниот ден кога корисниците на Windows XP, 12 години стариот и популарен оперативен систем од Microsoft, ќе може да добијат сигурносна или друга надградба. Почнувајќи од денес, Microsoft нема да следи, истражува...

Поддршката за Windows XP завршува утре, но не за сите

Најавено уште пред повеќе години, а потврдено минатата година, Microsoft ќе ја прекине поддршката за нивниот можеби најпопуларен оперативен систем Windows XP. Иако стар повеќе од 10 години, овој систем е сеуште користен од...

Бесплатни повици на Android и iOS со новата верзија на Facebook Messenger

Facebook Messenger за Android и iOS е надградена на нова верзија и истата вклучува интересна и корисна нова функција. Корисниците на оваа апликација сега ја имаат можноста да прават аудио повици со другите корисници...