fbpx

ТЕХНОЛОГИИ

Научниците развиваат флексибилни батерии

Големите производители на електроника веќе подолг период ги најавуваат флексибилните и заоблени екрани наменети за smart уредите, но за жал на пазарот сеуште немаат...

Новa OLED технологија ќе допринесе за поевтини и поефикасни дисплеи

Еден од главните проблеми на OLED технологијата е нејзината неефикасност. За разлика од LCD дисплеите, кај OLED панелите светлината која ја гледаме се емитува...

Huawei ќе вложи 600 милиони долари во развој на 5G технологија

5G е неофицијалното име на безжичната технологија за пренос на податоци која што треба да ја земени моменталната 4G до 2020 година. Сепак моментално...

Препознавање на јазик со знаци преку Kinect

Kinect е посебен уред, добро познат на љубителите на игри, кој доаѓа како додаток на Xbox, играчката конзола од Microsoft. Тој се поставува под...

Project Ara концепт на Motorola за модуларен телефон

Мобилните телефони во денешно време стануваат „застарени“ после само неколку месеци на користење. Толку брзо и често излегуваат нови модели, што ако некој сака...

Volvo развива технологија за безжично полнење на електричните автомобили

Безжичното полнење не е нешто ново, истото се користи за полнење на одредени уреди во домаќинството, а доби на популарност со новите Lumia модели...

Подобро полнење на уредите со новата USB PD технологија

USB технологијата денеска е стандардна кај скоро сите преносни уреди, како што се мобилните, таблетите, MP3 уредите и слично. Предноста на оваа технологија е...

Smart Sonic Receiver – технологија за мобилни без звучници

Во гласни, преполни простории, ви треба повеќе од копче за звук да ви помогне да слушате. Smart Sonic Receiver технологијата ги претвора звуците во...

NASA воспостави ласерска комуникација помеѓу Земјата и Месечината

NASA во соработка со MIT (Massachusetts Institute of Technology) универзитетот успеа да воспостави ласерска конекција помеѓу Земјата и Месечината. Ова претставува важен чекор напред...

Nvidia претстави нова G-Sync технологија за монитори

Во петокот Nvidia ја претстави G-Sync технологијата која за првпат овозможува совршена синхронизација помеѓу графичката карта и мониторот. Резултатот е конзистентен приказ на слика...

Германски истражувачи ја креираа најбрзата безжична мрежа

Тим од германски истражувачи успеа да креира безжична мрежа преку која може да се примаат и праќаат податоци со неверојатни 100 Gbps (гигабити во...

Samsung е можно да воведе безжично полнење од далечина

Samsung планира да воведе безжично полнење на уредите во втората половина од идната година, најавија од ETNews.com. Безжично полнење веќе постои и се користи,...