ТЕХНОЛОГИИ

Standard Cognition

Standard Cognition продавницата дава нова димензија на зборот „самопослуга“

Автоматизирани продавници се се' уште апстрактна именка за просечниот македонски купувач. Меѓутоа, не така далеку на запад ваквиот концепт полека, но сигурно заживува. Малку...

Маск го прикажа концептот за Hyperloop платформите на кои пешаците имаат предност

Елон Маск го обелодени првичниот план за реализација на неговите подземни Hyperloop транспортни станици. Како што може да се забележи, примарната цел на новиот...

Да не ја правиме вештачката интелигенција поглупава

Да тргнеме од почетокот: вештачката интелигенција ќе прави грешки. Автономните возила не се стигнати до тој степен за да бидат пуштени на улица да...

4G интернет на Месечината – да се биде или не?

Vodafone и Nokia најавуваат дека првото целосно приватно слетување на Месечината ќе го реализираат PTScientists - здружение од Германија. PTScientists, или поточно Part-time scientists...

SpaceX лансира два сателити во ниска орбита за да овозможи нов вид на безжична...

По неколку одложувања, конечно четврток е одбран како конечен датум за лансирање на два проторипови на сателити во орбита околу планетата. Компанијата SpaceX планира...
Magic

Magic Leap во партнерство со NBA ќе донесе гледање на виртуелни натпревари

Компанијата Magic Leap со години разработува очила кои ќе продуцираат некаков вид на виртуелна зголемена реалност. Истите, се очекува да се појават на пазарот...

Британија ќе лови он-лајн екстремисти со помош на вештачка интелигенција

Властите во Британија потрошија 600 милиони фунти на софтвер кој ќе помогне во борбата против он-лајн екстремизмот. Меѓутоа, истиот не е апликабилен на популарните...
полиција

Британската полиција опремена со мобилен скенер за отпечатоци

Британската полиција започна да ги опремува своите службеници со мобилен скенер за отпечатоци од прсти. Со него, секој полициски службеник ќе може рутински, за...
NASA

Сондата на NASA направи историска фотографија рушејќи рекорд стар 28 години

Вселенското летало New Horizons на агенцијата NASA постави рекорди во неколку „дисциплини“. Како што е познато, ова летало беше наменето прво во историјата да...
whereisroadster

Falcon Heavy полета кон вселената заедно со Tesla Roadster

Гордоста на SpaceX програмата, Falcon Heavy ракетата завчера го оствари историското полетување од Кејп Канаверал во Флорида. Таа се упати во орбита околу земјата,...

Патент од Samsung покажува екран со мали дупки за сензорите и камерата

Иако смартфоните се прават со се помали рамки околу екранот, тие сепак остануваат присутни на горниот и долниот дел од уредот. Главната причина за...
Microsoft

Microsoft развива софтвер со кој машините ќе имаат имагинација

Компанијата Microsoft развива софтвер кој ќе умее да црта по инструкции дадени исклучиво во текстуална форма. Според инструкции дадени во форма на текст, програмата...