fbpx

ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА

технологија, мртви, врати назад, комуникација

Се развива технологија која делумно ќе овозможи комуницирање со починатите лица

Се будите. Станувате и се подготвувате за работа. Имате доручек со сопругата, па после тоа го напуштате домот. Типичен работен ден. За неколку саати...

Huawei P10 е првиот паметен телефон кој знае да вози

Компанијата Huawei последните години се наметнува како сериозен играч на полето на производството на паметни мобилни телефони. Нивните уреди несомнено покажуваат перформанси кои се...

Како може да ни наштети вештачката интелигенција?

Кога се зборува за „лоша“ вештачка интелигенција, веднаш замислуваме апокалиптично сценарио во кое ние сме робови на нашите технички совршени господари. Или пак, се...

Google создаде софтвер кој дијагностицира срцеви заболувања преку скенирање на окото

Google создаде алгоритам кој умее да предвиди кардио-васкуларни пореметувања преку читање на зеницата на окото. Ова откритие нуди голем потенцијал во спречувањето и раното...
софтверот

Софтверот за препознавање на лице граден врз стереотип на белиот маж

Научни истражувања ги потврдуваат сомнежите кои со години се провлекуваат низ разни студии. Имено, софтверот направен со цел да умее да препознава ликови е...
професори, Харвард, МИТ, курс

Харвард и МИТ први воведуваат курс за етика во вештачката интелигенција

Сведоци сме на брзата експанзија на информатиката. Особено на развојот на вештачката интелигенцијa која наоѓа примена во сите области. Сепак, без оглед на бенефитите,...
ARM

ARM го претстави Project Trillium кој ветува револуција на полето на ВИ

Компанијата ARM го претстави проектот Project Trillium. Негова основна намена е забрзување на процесите на автономно учење, неврални мрежи и други процеси поврзани со...
amazon echo, google assistant, siri, voice ui

Звучната интеракција со уредите е иднината. Но кога поточно?

Веќе со години сме сведоци на развојот на звучните интеракции со машините. Колку и тоа да изгледа невозможно. Sci-fi филмовите беа првите кои ја...

Дали вештачката интелигенција навистина ќе не пороби?

Во последно време сме преплавени со апокалиптични предвидувања за тоа како вештачката интелигенција ќе не пороби ако не го зауздаме нејзиниот развој. Ваквите предвидувања...

Вештачката интелигенција има помогнато во отстранување на 700.000 лоши апликации од Play Store во...

Google се пофали дека во текот на измината година успеал да отстрани дури 700.000 апликации кои не ги исполнувале стандардите од својот Play Store....
Alibaba

Џек Ма од Alibaba скептичен во врска со AI технологијата

Првиот човек на кинескиот трговски гигант Alibaba, Џек Ма ја коментираше AI технологијата и проекциите за нејзиниот развој. Изјавата тој ја даде во рамки...

Вештачката интелигенција од Google разви „свое дете со вештачка интелигенција“

Последниве неколку години, светот е во вистински страв од развојот на вештачката интелигенција и иако тој е неоснован за причините за кои се плашат...