fbpx

ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА

Microsoft петентира систем против играчи на Xbox кои мамат базиран на вештачка интелигенција

Вештачката интелигенција веќе е на доволно високо ниво на развој да почнува да се користи во скоро сите области на работа кои можеме да...

Windows 10 ќе користи вештачка интелигенција за да процени дали го користите уредот или...

Една од работите за кои корисниците на Windows 10 имаат забелешки е системот за надградба, којшто во Windows 10 е направен да биде и...

IBM ќе ја користи вештачката интелигенција на Watson за проценка на идните перформанси на...

Компаниите обично проценката на своите вработени ја прават врз основа на завршената работа, односно на нешто што веќе е поминато и може да се...

Pornhub започна да користи вештачка интелигенција за означување на „звездите“ и видеата

Вештачката интелигенција достигна задоволително ниво на развој изминатите години, а оваа година веќе скоро и да нема каде не најде своја примена. Компјутерските алгоритми...

Што ако технологијата ни овозможи да препознаваме емоции?

Емоциите се составен дел од нашиот живот: како работиме, учиме, играме, се дружиме и слично. Тие ни помагаат (или одмагаат, зависно како гледате) при...

Samsung отвара Глобални центри за вештачка интелигенција во Велика Британија, Канада и Русија

Сеул, Кореја – 29. мај, 2018 година - Научниот центар на Компанијата Самсунг Електроникс (Samsung Electronics Co., Ltd.) за истражување и развој на продукти...
избори, вештачка интелигенција, робот, персонален агент, податоци

Реално или не: Вештачка интелигенција ќе ни бира претседател во иднина?

Вештачката интелигенција (ВИ) доживеа вистински бум во последните неколку години. Ова се должи на фактот дека голем дел од популацијата си обезбеди стабилен Интернет...

Европа сака да им даде права на роботите како на луѓето?

Колку и да звучи незамисливо, Европа сериозно размислува за тоа да им даде права и одговорности на напредните роботи. Замислете како би изгледало тоа...

Иднината на автономните возила: Смртоносни машини или олеснувачи на секојдневието?

Пред неколку дена, 49 годишна жена, преминувајќи ја улицата туркајќи го својот велосипед била прегазена од автомобил, во Темпе, Аризона (САД). Откако била пренесена...
Microsoft

Microsoft развива ВИ која ќе умее да преведува кинески како вистински преведувач

Преведувањето на кинескиот јазик отсекогаш било енигма за он-лајн преведувачите. Често преводите резултирале со урнебесно смешни реченици кои немаат никаква врска со она за...
Ubisoft

Ubisoft ќе идентификува bug-ови со помош на ВИ, уште пред истите да бидат направени

Француската компанија Ubisoft создаде софтвер кој се заснова на вештачка интелигенција. Негова главна намена е проактивно откривање на грешки направени при кодирање. Софтверот именуван...
технологија, мртви, врати назад, комуникација

Се развива технологија која делумно ќе овозможи комуницирање со починатите лица

Се будите. Станувате и се подготвувате за работа. Имате доручек со сопругата, па после тоа го напуштате домот. Типичен работен ден. За неколку саати...