Фотографирањето е еден вид талкање, потрагата по совршен кадар и приказна има свој почеток и крај. Исто како и пред патување, фотографирањето бара подготовка на опремата и концептот. Погледнете ги насоките дадени од победниците на претходното издание на натпреварот за мобилна фотографија на Huawei и пронајдете го сопствениот пат како да бидете најдобри на Huawei Next-Image 2020.

Појди на авантура!

Секогаш кога ќе го извадите вашиот паметен телефон од џеб, запомнете дека фотографијата е постојана авантура. Пробајте ги новите одлики на камерата и откријте го она што ве опкружува, од необични агли. Како што вели жирито од претходното издание на натпреварот за мобилна фотографија на Huawei, емоциите предизвикани од фотографијата се она што ја одредува нејзината вредност. Сè што треба да направите е да ги истражите различните опции на фотографирање со вашиот паметен телефон и да ја спроведете идејата што ја имате. И нека започне новата авантура!

Кој пат да го следите?

Погледнете ја работата на минатогодишниот добитник, покажувајќи ги кадар по кадар моментите на чекање за раѓање на нов член на семејството, исполнети со различни емоции – од вознемиреност и возбуда да чекате во болнички коридор до љубовен момент држејќи го новороденчето во раце. Земете го како совршен пример за раскажување приказна низ фотографии!

Водич низ вашите емоции

Фотографијата, иако припаѓа на визуелните уметности, не е фокусирана само на гледање, туку и на чувство. Светски познатите фотографи повторуваат дека фотографијата која не предизвикува емоции кај креаторот, нема да евоцира ни меѓу другите. Секако, вкусот е субјективно прашање, но чувството на емоција е нешто што важи за сите нас, без оглед на чувството за естетика.

На претходното издание на натпреварот беше истакнато дека покажувањето емоции е клучно за да се добие Гран-При. Секако, и оваа година како учесник на Huawei Next-Image Awards е неопходно да го шармирате жирито и јавноста со автентичноста на фотографиите и да ги водите низ приказната зад нив.

Сентиментално патување

Патувањето не мора да значи движење. Може да биде откривање на патот што води кон саканите луѓе и емоциите што нè поврзуваат со нив. Портрет фотографијата е одличен начин за приближување до претставената личност и опишување на врската помеѓу моделот и фотографот. Мал совет пред да фотографирате – окото на гледачот ќе го следи погледот на фотографираната личност. Размислете што ќе биде изложено и на тој начин, избегнувајте непотребни елементи во кадарот. И имајте на ум дека за да успеете да влезете во кожа на моделот и да создадете удобна атмосфера, треба да се покаже вистинското лице на моделот. Минатата година, фотографијата која победи во категоријата Faces е совршен пример за тоа.

Фазата на подготовка е завршена, веќе знаете кој пат да го следите, сега е време да стигнете до вашата дестинација и да се натпреварувате за освојување на Huawei Next-Image Awards 2020!

Доставете ја совршената фотографија во одбраната категорија на натпреварот, до 18 часот на 31 јули!

Ако ви треба поголема инспирација, посетете го линкот: https://gallery.consumer.huawei.com/2020/index.html

……………………………………………………………………………..

Повеќе за Huawei Next-Image Awards 2020:

Конкурсот е отворен за сите корисници на Huawei смартфони кои се подготвени да истражуваат различни перспективи и да ја откријат визуелната убавина на животот.

Може да ги пријавите вашите фотографии / видеа во 6 различни категории:

 • Near Far
 • Good Night
 • Hello, Life!
 • Faces
 • Live Moments
 • Storyteller

Секој учесник е во трка за следните награди:

 1. Гран-При: Фотограф на годината (3 победници)
  • $10,000 NEXT-IMAGE Creation Fund
  • HUAWEI P40 Pro (8GB+256GB, рандом боја)
  • Електронски сертификат
 2. Победници во категорија (15 победници)
  • $1,000 NEXT-IMAGE Creation Fund
  • HUAWEI P40 Pro (8GB+256GB, рандом боја)
  • Електронски сертификат
 3. Второ место (50 победници)
  • HUAWEI P40 Pro (8GB+256GB, рандом боја)
  • Електронски сертификат
 4. Почесни спомнувања (5 победници)
  • HUAWEI P40 Pro (8GB+256GB, рандом боја)
  • Електронски сертификат

За повеќе информации за HUAWEI NEXT-IMAGE 2020 и како да учествувате, посетете ја веб страната на натпреварот – https://gallery.consumer.HUAWEI.com

Претходна статијаПоевтиниот OnePlus Nord официјално претставен со почетна цена од 399 евра
Следна статијаСамо уште 10 дена за пријавување на специјализирани обуки за визуелни ефекти, анимација и моделирање со поддршка на УСАИД