fbpx

ЛИЧНОСТИ

Elon Musk ќе изгради тест пруга за развој на Hyperloop проектот

Hyperloop е концепт за транспорт прикажан како труд од страна на Elon Musk пред скоро 2 години. Се работи за навистина интересен концепт кој...

Elon Musk донира 10 милиони долари за развој и заштита од вештачката интелигенција

Веќе неколку пати можевме да прочитаме како одредени познати луѓе од науката и ИТ секторот ги искажуваат нивните грижи за потенцијалните проблеми од развојот...

Британскиот премиер сака да ги забрани енкриптираните апликации за пораки до кои што ќе...

Темата на заштита на приватноста, односно противењето на истото од страна на властите е доста актуелна изминатите година дена, а како што гледаме истото...

Player piano, Kurt Vonnegut Jr.

Уште од почетокот на човештвото стравот од непознато било голема, ако не и главна, кочница за севкупниот развој на поединецот и заедницата. Истовремено, совладувањето...

Наследството на Аарон Шварц

Краткиот живот на еден гениј За неколку дена (на 11 јануари) ќе навршат две години од смртта на Аарон Шварц, интернет активист и борец за...

Притисокот врз Сноуден се зголемува – екипата позади „Citizenfour“ тужена за милиони долари

Во најновата серија на притисоци врз Едвард Сноуден, човекот заслужен за откривање на најголемиот шпионирачки скандал во последниве неколку декади, пристигнува веста дека поранешниот...

Joe Belfiore уверува дека Office тимот го нема заборавено Windows Phone

Новата политика која што ја има Microsoft по назначувањето на Satya Nadella како главен директор на компанијата е овозможувањето на нивните сервиси на другите...

Tim Cook прогласен за најдобар CEO од страна на CNN Money

CNN Money, како што и самото име кажува, е веб страна која што е наменета за информации од областа на финансиите, како посебен дел...

Илјадници документи од Алберт Ајнштајн достапни за сите онлајн

Вчера од страна на Princeton University беше претставен The Digital Einstein Papers проектот кој што овозможува слободен пристап до илјадници документи од Алберт Ајнштајн...

Steve Wozniak: Гаражата е до некаде мит, таа е преувеличена

Steve Wozniak, познат на повеќето од нас, е еден од основачите на Apple заедно со Steve Jobs во далечните седумдесетти. Една од најпознатите приказни...

Уапсен Fredrik Neij, последниот од основачите на The Pirate Bay

Можеби во источните земји симнувањето на пиратска содржина се’ уште не е нешто што се санкционира, освен во компаниите, но на запад ова е...

Tim Cook првпат јавно проговори за неговата сексуална ориентација

Tim Cook, главниот директор на Apple за првпат проговори за неговата сексуална ориентација во статија напишана од него за Bloomberg. За многу луѓе веќе...