CNET

Уште чекаме да уредите со екрани кои се превиткуваат станат доволно развиени за да може да се оправда нивното купување и користење како главен телефон, а посебно кога ќе се земе во предвид нивната моментална цена.

Иако ваквите екрани ќе донесат повеќе видови на уреди, како што се најновите „флип“ телефони од Samsung и Motorola, сепак сметаме дека тие кои ќе ја донесат вистинската револуција кај мобилните уреди, се уредите како Galaxy Fold или Huawei Mate X.

Кинеската TCL има свој и навистина интересен концепт на телефон кој требало да го претстави на MWC 2020 саемот за технологија, кој сепак се откажа поради Коронавирусот.

До слики и неколку информации за уредот доаѓаат од CNET, а од нив може да се види уред кој наместо да се превиткува, на било која страна или линија, има екран кој се собира под другиот и преку систем на лизгање се прикажува или сокрива.

Со тоа, овој уред кој наликува како обичен смартфон, со кратко повлекување се претвора во помал таблет, а со тоа на корисникот му се овозможува подобро искуство при гледање на видео содржина и слично.

Предностите на овој систем, во споредба со превиткување на надвор или внатре е што заштитата на екранот е поголема. Исто така, формата на уредот останува класична и не се потребни механизмите за превиткување.

Нешто повеќе информации за овој уред нема, па останува со голема љубопитност да го чекаме кога ќе биде претставен во јавноста.  

ИЗВОРCNET
  • ОЗНАКИ
  • TCL
Претходна статијаSamsung и LG работат на преносни екрани за мобилните телефони
Следна статијаMicrosoft Office за Android пуштена за сите корисници
Својот интерес во областа на паметната технологија го развива одамна како хоби кое што прераснува во нешто повеќе, па резултатот на тоа е и развојот на овој портал. Сака да ги следи сите новини поврзани со оперативните системи, апликациите, мобилните телефони, но и интересните научни и вселенски истражувања.