Apple-Sim-640

Кога станува збор за SIM картичките, Apple е лидер во нивниот дизајн. Уникатната позиција која ја има Apple на пазарот и дава на компанијата неверојатна контрола над мобилните оператори, а со самото тоа и контрола над дизајнот на SIM картичките.

Apple беше првата компанија која ја донесе на пазарот микро-SIM картичката, која направи револуција во другите мобилни производители. Овој пат од Apple најавуват нова револуција наречена Apple SIM. Станува збор за SIM картичка која може сама да се репрогамира и прилагоди на сите мобилни оператори. Едноставно одберете од менито на iOS на кој мобилен оператор сакате да бидете и SIM картичата сама ќе ве префрли. Со овој потег се чини дека Apple ја превзема контролата над мобилните оператори и им овозможува на корисниците своеволно да бираат кој оператор ќе го користат.

Screen_Shot_2014-10-16_at_12.31.44_PM

За сега од Apple најавуваат дека новата SIM карта единствено ќе биде достапна за новите iPad Air 2 и iPad Mini 3, а со лимитирани можности ќе може да ја користат некои од мобилните оператори во Британија и Америка.

Apple SIM работи на краткотрајни договори, еден месец или по желба на корисникот, што значи дека годишната претплата и обврзувањето со договор на една или повеќе години нема да биде примарна цел за операторите.

„Новата Apple SIM картичка е реинсталирана на iPad Air 2 со Wi-Fi и мобилна мрежа. Apple SIM ви овозможува избор од краткотрајни договори кои ги нудат мобилните оператори, AT&T, Sprint, T-Mobile, и EE. Па кога и да ви затреба може да си го промените договорот, без обврзувања на долготрајни договори“, велат од Apple.

Големата SIM картичка е симбол на првите мобилни апарати, но од тогаш Apple ни ги презентираше mini-SIM, micro-SIM и nano-SIM, сега и најавената Apple SIM, со што Apple се први во трката помеѓу мобилните оператори и мобилните произверувачи.

Извор: The Verge

Претходна статијаGoogle Fit, едно место за сите ваши фитнес информации
Следна статијаПредложена е пловечка велосипедска патека над реката Темза во Лондон

2 КОМЕНТАРИ

  1. Ако ја следиме вистината mini-SIM беше во употреба многу претходно пред да се појави мобилен продукт од Apple

    • Често се случува да нешто што е користено и претходно, Apple да го популаризира на ново ниво, па за голем број на луѓе тоа да биде почнато од кога Apple почнале да го користат.

Оставете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.