fbpx

КОМПАНИИ И ИНСТИТУЦИИ

Steve Jobs поштенска марка во 2015

Обично изгледот на поштенските марки кои ги користи Американската поштенска служба се чува во тајност до денот на нивното официјално претставување. The Washington Post има дојдено до документ на кој што може да се...

Facebook ќе ги купи WhatsApp за 16 милијарди долари

Facebook постигна договор за купување на познатата апликација за испраќање на пораки WhatsApp. Сумата на која што е направен договорот изнесува 16 милијарди долари, односно 4 милијарди во готово и 12 милијарди во форма...

Google ја купи SlickLogin, компанија која развива звучна автентикација

SlickLogin е израелска компанија која што развива систем за најавување на интернет сервиси преку звучна автентикација. Кога корисникот сака да се најави на некој сервис, мобилниот телефон го поставува во близина на својот компјутер...

Јапонски Rakuten ќе го купи Viber за 900 милиони долари

Rakuten е Јапонска компанија која што работи во областа на интернет сервисите. Во нејзина сопственост е во 2012 купениот Kobo сервис за е-книги, можеби најпознатиот бизнис дел од оваа компанија и конкуренција на Kindle...

Yahoo ја купи Wander компанијата

Wander е startup компанија која што ја изработува iOS апликацијата Days. Преку Days корисниците можат да сликаат слики и gif слики преку целиот ден, кои што можат да ги споделат наредниот ден во пакет...

Вредноста на акциите на Twitter со огромен пад

Вредноста на акциите на Twitter падна за 24% со што ја намали пазарната вредност на компанијата за скоро од 9 милијарди долари. До вакво намалување на вредноста дојде после објавувањето на резултатите од работењето...

Sony се збогува со VAIO

Веќе подолго време беше познато дека Sony се соочува со сериозни финансиски проблеми, а ова го потврдија и од компанијата со денешната објава дека очекуваат фискалната година да ја завршат со нето загуба од...

Steve Wozniak смета дека Apple треба да направи Android телефон

Steve Wozniak, еден од основачите на Apple и човекот позади Apple 1 и 2, во интервју за порталот Wired, покрај другото изјави дека според него Apple треба да направат Android мобилен телефон. Интервјуто е...

Microsoft ќе користи податоци од Foursquare во нивните производи

Microsoft инвестира 15 милиони долари во Foursquare почнувајќи повеќе годишно партнерство. Исто така Microsoft ќе ја лиценцира базата на локации која што ја поседува Foursquare вклучувајќи ги податоци во нивните сервиси како Bing, а...

Apple доби тужба за прекршување на патентирана технологија во A7 процесорот

A7 е најновата генерација од процесорите кои што Apple ги користи во нивните мобилни производи. Истиот моментално се користи во iPhone 5S, iPad Mini и iPad Air. A7 е првиот процесор во мобилните уреди...

Microsoft официјално го назначи Satya Nadella за CEO на компанијата

Денеска одборот на директори на Microsoft донесе одлука со која што Satya Nadella ја презима функцијата Главен извршен директор на компанијата. Со тоа се потврдија информациите кои што кружеа последните недела дена. Microsoft беше...

Можната улога на Bill Gates доколку Satya Nadella биде избран за CEO

Минатата недела излегоа информации дека најверојатно наследникот на Steve Ballmer и новиот Главен извршен директор на Microsoft ќе биде Satya Nadella. Покрај оваа информација достапна беше и информацијата дека одборот на директори размислува да...