За некои непотребна функција, но за други еден од најголемите недостатоци на Windows одамна, е можноста лесно да се сними екранот. Корисниците обично мора да бараат апликација за оваа намента, а Xbox Game Bar апликацијата која ја има оваа можност, не може да се користи за снимање на било што, туку само одредени апликации.

Ова е нешто што macOS одамна го има и со едно притискање на кратенка на тастатурата, веднаш може да се започне со снимање на екранот.

Минатиот месец Microsoft започна со тестирање на оваа можност во Windows 11, а очекувано како дел од веќе достапната и одлична Snipping Tool апликација која се користи за „сликање“ на екранот.

Оваа нова можност на Snipping Tool сега им е достапна на корисниците на најновата beta верзија од Windows 11, што значи дека наскоро може да се очекува да им биде пуштена на сите корисници.

Снимањето на екранот се прави едноставно, со избор дали да се снима целиот екран или само дел кој ќе го избере корисникот. За време на снимањето може да се направи пауза, а по завршувањето се добива преглед на снименото пред истото да се зачува и сподели.

Snipping Tool, без разлика дали за сликање или сега и за снимање, е одлична алатка кога се сака да се прикаже нешто што се објаснува, најчесто и во обични приватни разговори. Windows 11 станува доста покорисен со оваа новина.  

ИЗВОРMicrosoft
Претходна статијаMicrosoft работи на редизајн и нови функции кај Edge
Следна статијаMicrosoft ќе почне да ги надградува Windows 11 компјутерите кои уште ја користат постарата 21H2 верзија од системот
Мишо Лекиќ
Својот интерес во областа на паметната технологија го развива одамна како хоби кое што прераснува во нешто повеќе, па резултатот на тоа е и развојот на овој портал. Сака да ги следи сите новини поврзани со оперативните системи, апликациите, мобилните телефони, но и интересните научни и вселенски истражувања.