Shutterstock.com

Facebook започнува со тест чија крајна цел е да се намали политичката содржина на мрежата. Од компанијата истакнуваат дека ова е резултат на реакциите од корисниците, кои не сакаат политичката содржина да ја презема нивната листа со новости на мрежата.

За почеток Facebook ќе започне со тестирање на оваа промена кое ќе трае неколку месеци. Врз основа на искуството од тестирањето, ќе се одлучи како ќе се продолжи понатаму за сите корисниците.

Тестот ќе биде само на мал процент од корисниците во Канада, Бразил и Индонезија, како и САД каде тестот треба да започне идната недела.

Од Facebook најавуваат повеќе видови на начини на рангирање на политичката содржина врз основа на повеќе фактори. Врз основа на ова тие ќе одлучат како да продолжат, односно како да се „однесуваат“ кон ваквата содржина.

Содржината од официјалните владини профили, здравствените профили, како и тие поврзани со COVID-19 нема да бидат вклучени во тестирањето, односно во промената на прикажувањето на политичка содржина.

Оставете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.