fbpx

ОПЕРАТИВНИ СИСТЕМИ

Идните верзии на Android ќе добијат поддршка за електронски документи за идентификација

Дека еден ден во иднина скоро се ќе биде достапно од нашите мобилни, паметни уреди, јасно ни е на повеќето. Тоа како процес веќе...

Windows 10 May 2019 Update официјално започнува да е достапна за сите корисници

Нешто подоцна за разлика од минатите години, Windows 10 ја добива својата најнова надградба, прва за оваа година од двете годишни поголеми надградби. Корисниците...

Microsoft ја пушти првата тест верзија од Edge за macOS

Развојот на Microsoft Edge на основа на Chromium, покрај другите предности, значи и дека прелистувачот ќе се развива независно од оперативниот систем, односно како целосно...

Владата на Јужна Кореа планира да се префрли на Linux

Иако Linux дистрибуциите остануваат главни кога се во прашање серверите, тие сепак немаат некој посебен напредок кога се во прашање обичните корисници, а тука би...

Android ќе почне да добива системски надградби преку Play Store

Еден од поголемите „проблеми“ кои Google никако не може да ги реши кај Android оперативниот систем, се неговите надградби. Познат е проблемот со фрагментираноста,...

Windows 10 ќе доаѓа со сопствен Linux Kernel

Windows Subsystem for Linux, беше една од оние одлуки на Microsoft под водство на Сатја Надела кои беа неочекувани, а повеќе невозможни порано...

Huawei бара кандидати за тестирање на новиот Android Q Beta

За време на овогодинешниот Google I / O, Huawei објави дека започнува да ангажира доброволци за бета тестови на Android Q beta....

PowerToys е стара Windows алатка која Microsoft ja враќа за напредните корисници на Windows...

PowerToys е алатка која Microsoft ја претстави во Windows 95. Истата започнува како начин за програмерите од компанијата да тестираат нови можности, но потоа прераснува во...

Претставени новините кои доаѓаат со десеттата верзија од Android

Најновата верзија од Android која треба да стане достапна до крајот на годината, веќе е во развој, а достапни се и неколку...

Microsoft го претстави Windows Terminal – со отворен код и достапен преку Store од...

Уште со промената на директорот на компанијата пред неколку години, се покажа правецот во којшто ќе оди компанијата, а тука посебно се истакна промената...

„Safely Remove Hardware“ веќе не мора да се користи во Windows 10

Иако со почестото користење и комерцијализирање на онлајн просторот за складирање, популарно наречен облак, помалку се користат „УСБ стикчињата“, процесот на нивно вадење од компјутерот...

Windows 10 ќе добие заоблени агли како дел од промените во корисничкиот интерфејс

Иако едно време се чинеше дека Microsoft ќе застане кај „плочките“ со промените во изгледот на Windows 10, но сепак со претставувањето на Fluent Design...