fbpx

НАУКА И ИСТРАЖУВАЊА

Македонија ја прославува Светската недела на вселената

На 4ти октомври започнува годишната прослава на Светската недела на вселената во Македонија, со темата "Месечината: Порта кон ѕвездите". Целта на овој...

Елон Маск прикажа видео од внатрешноста на Starship

По официјалната презентација на Starship минатата сабота, Елон Маск сега прикажа и видео кое ја прикажува внатрешноста на ова огромно вселенско летало.

Научници ја разгледуваат можноста неоткриената деветта планета во сончевиот систем да е всушност мала...

Нарушувањето на движењето на објектите после планетата Нептун со години е извор на интересни теории, а посебно за тие кои веруваат во теориите на...

Елон Маск го презентира и објасни развојот на Starship – вселенското летало кое ќе...

Во саботата Елон Маск официјално го прикажа Starship, ново вселенско летало кое е наменето за пренесување на луѓе, не само товар, надвор од земјината...

NASA прикажа визуелизација на црна дупка врз основа на официјалните слики добиени оваа година

Во април оваа година NASA ја прикажа првата слика некогаш направена од црна дупка со која се дозна нешто повеќе за овие вселенски форми,...

Дали 5G и генерално мобилните мрежи се штетни по човековото здравје, истражува Cnet

Иако мобилните мрежи се користат масовно веќе неколку децении, истите добија на „популарност“ во вестите повторно со почетокот на надградбата на 5G, односно петтата генерација...

Тим од научници развија „панталони“ кои го помагаат одењето и трчањето

Развојот на таканаречените егзоскелети не е нешто ново, а тие во повеќе форми веќе се користат, а посебно во медицината за помош на луѓето...

Децата денес повеќе сакаат да бидат „јутјубери“ отколку астронаути кога ќе пораснат

Истражување на околу 3.000 деца од САД, Британија и Кина на возраст од 8 до 12 годни, како и на околу 300 родители...

Компанијата Humm претстави „лепенка“ која ја стимулира работната меморија на мозокот

Humm е американска компанија чиј тим е составен од истражувачи и научници од областа на невронауката, медицината, бизнис, инженерство и повеќе. Со други зборови,...

Истражувачи од Бостонскиот Универзитет развија материјал којшто ги блокира поголемиот дел од звуците

Не знам за вас, но за мене ова откритие е едно од најдобрите за кои имам прочитано изминатиот период. Поточно, двајца истражувачи од...

Најновото истражување покажува дека дури 35% од Европејците би избрале полнење на телефон отколку...

Скопје, (24.07.2019) Мобилните телефони повеќе не се само метод на комуникација, туку се значајни емоционални и физички ресурси, согласно најновото Европско истражување...

Презентирана технологијата на Neuralink од Елон Маск за поврзување на мозокот со компјутер

Доколку досега немате прочитано, Елон Маск има уште една компанија наречена Neuralink која изминатите години работи на развој на технологија за поврзување на човековиот мозок...