Android Police

Apple се очекува да го пушти својот сервис за игри со претплата Apple Arcade оваа есен, со официјалното пуштање на новата верзија од iOS, како и претставувањето на новите iPhone телефони.

Во меѓувреме изгледа дека и Google работи на нешто слично, со тоа што, според информациите, сервисот со претплата од Google ќе вклучува и апликации, односно нема да биде ексклузивно наменет за игри.

Google Play Pass би било името на сервисот и според информациите ќе чини 4,99 долари месечно. Со тоа корисниците ќе можат да симнуваат апликации и игри кои се плаќаат, ќе немаат реклами, како и додатни плаќања во самите апликации.

Се верува дека Google планира да го пушти Play Pass во слично време кога ќе биде пуштен и Apple Arcade, а тоа може да се случи и нешто подоцна, односно во октомври кога и обично Google ги претставува новите Pixel уреди и официјалната верзија од Android која во меѓувреме се тестира.

Едно прашање кое се поставува за успехот на еден ваков сервис од страна на Google е поврзано со статистиките кои говорат дека корисниците на Apple отсекогаш повеќе плаќале за апликации, па не е сигурно колку корисници на Android би сакале да платат месечна претплата.

Google како и да е ќе се обиде, па секако ова може да се покаже како исплатлива алтернатива за плаќањето на апликациите, игрите, како и додатните работи кои можат да се платат во самите апликации, а посебно во игрите.

Оставете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.