Фото: Shutterstock.com

Не е ретко да се постави прашањето за тоа дали Instagram како мрежа ги информира корисниците доколку направите слика од екранот додека сте на нивниот профил, пораки и било кои други објави.

Кратко кажано, не, Instagram не ги известува корисниците кога правите слика од екранот, но сепак има една ситуација кога истото се прави.

Доколку направите слика од екранот додека разговорот е ставен во режим на исчезнување, односно „vanish“, тогаш во самиот разговор ќе стои информацијата дека е направена таа активност.

Ова важи за било која содржина во таквиот разговор, а има и логика зошто е тоа така. Vanish режимот, кој се вклучува со повлекување нагоре во разговорот, е замислен да биде таен и се што е испратено исчезнува веднаш откако другата страна ќе ја прочита пораката.

За останатите ситуации, корисниците можат слободно да прават слика од што сакаат, па затоа и останува логичната препорака да се внимава што се објавува, а тоа посебно важи за важни лични информации. Секако, тука е и ризикот од правење слика со друг телефон, нешто што секако не може да биде спречено.

ИЗВОРAndroid Police
Претходна статијаApple нема да претстави нова верзија од 27 инчниот iMac со нивниот М чип
Следна статијаНа МБУ се одржа предавање на Дејвид Кусума од Светската организација за дизајн
Мишо Лекиќ
Својот интерес во областа на паметната технологија го развива одамна како хоби кое што прераснува во нешто повеќе, па резултатот на тоа е и развојот на овој портал. Сака да ги следи сите новини поврзани со оперативните системи, апликациите, мобилните телефони, но и интересните научни и вселенски истражувања.