ge-direct-write

Компанијата General Electrics развива нова начин на поставување на сензори што ќе овозможи тие да бидат поставени на места досега недостапни и невозможни со користење на стандардни сензори. Се работи за технологија која што ќе комбинира разни материјали способни да реагираат на промени со други материјали добивајќи смеса слична на паста. Оваа паста се нанесува на саканиот материјал со помош на шприц во процес кој што може да се спореди со 3D печатење, но во многу помала форма.

Оваа технологија се очекува да ја најде својата примена на места кои што сега не се достапни за постојните сензори, како што се на пример моторите во авионите. Поставувањето на сензори во моторите од авионите ќе овозможи многу побрзо откривање на проблеми со материјалите, а со тоа значително треба да се зголеми безбедноста во авиосообраќајот. Исто така поставувањето на сензори на вакви места ќе овозможи подобро следење на работата на уредите, во случајот моторите и со тоа подобрување на нивниот дизајн и начин на работа.

Технологијата се нарекува Direct Write и нејзиниот развој е започнат уште во 90-десетите години од страна на DARPA. Сензорите поставени на овој начин можат да издржат температури до околу 1.100 степени Целзиусови, што во комбинација со флексибилноста на материјалот, отвора навистина големи можности за примена.

Извор: Engadget, The Wall Street Journal

Претходна статијаКако би изгледала работата со две апликации во iOS 8
Следна статијаSamsung ги претстави Galaxy Tab S таблет компјутерите со 8,4 и 10,5 инчни екрани
Мишо Лекиќ
Својот интерес во областа на паметната технологија го развива одамна како хоби кое што прераснува во нешто повеќе, па резултатот на тоа е и развојот на овој портал. Сака да ги следи сите новини поврзани со оперативните системи, апликациите, мобилните телефони, но и интересните научни и вселенски истражувања.