Дали некогаш сте се запрашале колку е важно да го поставите вистинското прашање? Доброто прашање може да ви помогне да го стекнете потребното знаење или да ве поврзе со интересни луѓе, па дури и да се дружите. Ова е целта на друштвената мрежа ASKfm – ги поврзува луѓето преку нивните прашања. Звучи едноставно, нели?

Со испраќање прашање до многу луѓе околу него, корисникот очекува да добие различни мислења, да се запознае или да го дознае одговорот на прашање што не може да се најде на Википедија.

Претходно, shoutout (масовно прашање) беше испраќан до група случајни корисници околу авторот. Сега вештачката интелигенција ја зема предвид големината на земјата во која е испратена пораката, го анализира времето од денот и бројот на прашања што луѓето околу авторот ги испраќаат во истата минута.

“Сакаме да ја направиме комуникацијата на корисниците поинтересна и да ги поврземе оние кои имаат заеднички теми за комуникација. Секогаш е вредно да се добие совет или мислење од личност која ја разбира темата. Тоа е она што сакаме да го постигнеме со испраќање прашање не на случајни луѓе, но на оние кои имаат поголема веројатност да одговорат!“ – Томас Џундо, шеф на производ, ASKfm.

Паметната технологија дава само прашања што се интересни за корисниците. Дополнително, прашањата првенствено се доставуваат до оние корисници кои се онлајн во моментов за да дадат најбрзи одговори.

Резултатите од првите тестови покажаа раст на ангажираноста на корисниците на различни локации од 20 до 50% и тие продолжуваат да растат паралелно со обуката за вештачка интелигенција и нејзиното подобрување.

Дали сакате да помогнете во учењето на друштвената мрежа или да тестирате колку точно вештачката интелигенција ќе ве најде за соговорник? Само испратете прашање во ASKfm.

Претходна статијаЏек Дорси се повлече од директорската позиција во Twitter, позицијата ја презема досегашниот директор за технологии Параг Агравал
Следна статијаFIFA ја објаснува новата технологија за откривање на „офсајд“ пред почетокот на Арапскиот Куп

Оставете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.