win8leak6_1020_verge_super_wide

Update 1, како што ја нарекуваат пред официјално да биде достапна надградбата за Windows 8.1, се очекува да им биде достапна на корисниците на 11 Март 2014 преку Windows Update. За оваа верзија веќе има неофицијални информации за тоа какви промени ќе бидат содржани во неа кои покажуваат подобрувања за корисниците на маус и тастатура. Покрај шпекулации деновиве на интернет се појави „протечена“ (leaked) верзија од Windows 8.1 која што треба да е очекуваната Update 1 надградба. Според тоа што може да се види од порталите кои што ја имаат инсталирано оваа достапна верзија, шпекулациите кои што кружат одреден период се точни.

win8leak5_1020_verge_super_wide

Како што кажуваа информациите до сега, на Start екранот се додадени две копчиња во горниот десен дел до сликата од корисникот. Копчињата се за веќе постоечки функции, меѓутоа го олеснуваат доаѓањето до нив. Едното копче е копчето Search кое што ја отвора лентата за пребарување, веќе позната за корисниците. Другото копче служи за исклучување, рестартирање или ставање на компјутерот во Sleep режим.

win8leak4_1020_verge_super_wide

Друго што може да се забележи е додавањето на контекст мени кое што се појавува со десниот клик на некоја од плочките, нешто што досега ја отвораше долната лента со опции. Достапните опции преку менито се истите кои што се достапни преку лентата, односно преку менито може да се промени големината на плочките, да се избрише соодветната апликација, да се тргне од Start екранот или да се додаде на taskbar-от. За корисниците на екрани на допир останува менито кое се наоѓа на долната лента.

win8leak1_1020_verge_super_wide

Модерните апликации сега имаат можност да бидат „закачени“ на taskbar-от што овозможува нивно вклучување без влегување во Start менито. Кога се вклучени за истите може да се види стандардниот преглед (preview) во форма на мала коцка над иконата. Кога ќе ги отворите сепак не се отвораат во посебен прозорец во десктоп околината како што некои од информациите тврдеа, туку истите се отвораат на целиот екран како и до сега, со таа разлика што taskbar-от останува да се гледа се до моментот додека не почнете да ја користите апликацијата. Ова овозможува отворање на апликацијата и лесно префрлување на друга апликација доколку не планирате да ја користите истата.

win8leak7_1020_verge_super_wide

Друг додаток е нова мала лента која што се појавува на горниот дел од модерните апликации, кога ќе се донесе маусот на тој дел. На лентата од едната страна е поставено X копчето за лесно гаснење на апликацијата, а на другиот крај копче со чие притискање се отвора мени преку кое што може да се исклучи апликацијата, да се постави на половина од екранот и истата да се минимизира.

Во продолжение може да го погледнете демо видеото од порталот Winbeta.

http://www.youtube.com/watch?v=Dvxh4t9jGyE

Извор: Winbeta, The Verge    Слики: The Verge

Претходна статијаLogitech ConferenceCam CC3000e
Следна статијаМожната улога на Bill Gates доколку Satya Nadella биде избран за CEO
Мишо Лекиќ
Својот интерес во областа на паметната технологија го развива одамна како хоби кое што прераснува во нешто повеќе, па резултатот на тоа е и развојот на овој портал. Сака да ги следи сите новини поврзани со оперативните системи, апликациите, мобилните телефони, но и интересните научни и вселенски истражувања.