Скопје – 18. Јануари 2022 – Компанијата Samsung Electronics објави дека телевизорите QLED и Lifestyle за 2022 година се препознаени од водечките организации за сертификација врз основа на карактеристиките за заштита на очите и технологијата за боја. Веста дојде откако компанијата ги претстави своите најнови телевизори QLED и Lifestyle на CES 2022.

Телевизорите Samsung Lifestyle добија сертификат за заштита на очите од Verband Deutscher Elektrotechnikera (VDE) во Германија, едно од најголемите техничко-научни здруженија во Европа со над 36.000 членови. Сертификацијата се однесува на моделите на Samsung Lifestyle телевизорите, вклучувајќи ги The Frame, The Serif и The Sero. Екраните се оценуваат во различни категории, вклучувајќи безбедност, заштита на очите, степен на треперење, еднообразност  и верификација на бојата.

Новите телевизори Lifestyle се оценети во однос на безбедноста од нивоата на сина светлина и пречки во секрецијата на мелатонин врз основа на методот на класификација на штетноста на светлината дефиниран од Меѓународната електротехничка комисија (IEC). Lifestyle телевизорите на Samsung- 2022 ги исполнуваат стандардите на IEC во однос на треперењето на екранот, што може да предизвика замор на очите или главоболки. Тие добија и највисоки оценки во однос на верифицирање на бојата и униформноста на квалитетот на сликата, што придонесува и за заштита на очите при гледање телевизија.

Samsung Lifestyle телевизорите исто така се сертифицирани за екрани без сјај од една од водечките независни научни безбедносни компании Underwriters Laboratories (UL). UL ги оценува производите врз основа на стандардот за проценка на рефлексија (UGR) дефиниран од Меѓународната комисија за осветлување (CIE). Новите Samsung Lifestyle ТВ модели користат нов мат дисплеј со функции против отсјај, рефлексија и отпечатоци од прсти за да обезбедат оптимална осветленост и најдобар квалитет на слика без отсјај.

  • Рефлектираниот отсјај, кој одредува дали предметите на ТВ екранот се видливи дури и кога надворешната светлина се рефлектира на екранот
  • Непријатен отсјај, што одредува дали ТВ екранот е премногу осветлен
  • Блескав отсјај, кој одредува дали ТВ екранот е премногу осветлен кога се гледа во темна просторија

Овие проценки на рефлексивноста беа пресметани врз основа на резултатите од тестот за гледање ТВ на 300 лукса, што одговара на силно осветлен работен простор и на 70 лукс, што е стандардна вредност за слабо осветлен работен простор.

Дополнително, сите нови модели на Samsung 2022 QLED ја  добија титулата први екрани во светот што беа потврдени од Pantone, светски познат бренд во глобалната индустрија за бои и креатор на Pantone Compliance System (PMS).

Сите 20 нови модели – 15 QLED телевизори во 4K и 8K резолуција и пет монитори – го добија Pantone сертификатот. Линијата QLED ТВ Samsung 2022 доби признание за прецизноста на боите на Pantone од 2030 година и 110 нови 110 тонови на кожата.

„Како што телевизорите стануваат сè повеќе центар на забавата дома, се зголемува побарувачката за висококвалитетни слики со ниски перформанси“, рече Сеокво Јонг, извршен потпретседател и директор за истражување и развој во одделот за визуелни екрани на Samsung Electronics. . „Ова признание од водечките светски институти е доказ за нашата најдобра технологија во класата, како и за најудобното доживување при гледањето.“

Претходна статијаSamsung го претстави Exynos 2200 со графика помогната од AMD RDNA 2 архитектурата
Следна статијаПовеќе американски авиокомпании предупредуваат за можен хаос пред утрешното пуштање на новите 5G фреквенции од двата најголеми оператори