Можеби ова не е еден од најважните делови од производите на Microsoft, но сепак „emoji“ иконите кои се достапни од компанијата ќе добијат редизајн во стилот на Windows 11, односно Fluent дизајн правилата.

Од дизајн тимот во компанијата најавија дека редизајн ќе добијат сите, повеќе од 1800, emoji икони кои корисниците можат да ги користат во Windows, Office, Microsoft Teams и слични производи.

Редизајнот на иконите е прилично голем, односно од застарените 2D икони, новите ќе бидат направени во 3D, а скоро 1000 од нив ќе бидат и анимирани.

Дел од иконите е и иконата од спојувалка за хартија, па како и сите други и оваа икона ќе добие редизајн. Редизјанот на оваа икона е и еден мал „easter egg“, како што ги нарекуваат скриените изненадувања, па истата ќе го добие изгледот на стариот и познат Microsoft Office асистент, Clippy.

Корисниците ќе можат да почнат да ги користат новите икони до крајот на годината, а кај сите производи од Microsoft ќе бидат пуштени во текот на идната година.

Претставувањето на новите emoji беше направено на денот за emoji иконите, 17ти јули.

ИЗВОРTNW
ИЗВОР 2The Verge
Претходна статијаПобедникот на наддавањето за третото место на Blue Origin го откажа учеството на летот
Следна статијаВо Амстердам пуштен во употреба првиот 3D отпечатен мост во светот
Својот интерес во областа на паметната технологија го развива одамна како хоби кое што прераснува во нешто повеќе, па резултатот на тоа е и развојот на овој портал. Сака да ги следи сите новини поврзани со оперативните системи, апликациите, мобилните телефони, но и интересните научни и вселенски истражувања.