Facebook

Facebook Messenger веќе има можност за испраќање на пораки кои автоматски ќе бидат избришани после одреден период, по избор на корисникот, но оваа можност е дел од шифрираните пораки на сервисот кои ретко кој ги користи.

Vanish Mode е нова функција која ќе биде дел како од Messenger, така и од Instagram, а веќе е почната да им биде пуштана на корисниците. Со Vanish Mode корисниците лесно и брзо може да влезат во овој посебен режим на разговори каде пораките ќе исчезнат веднаш штом истите ќе бидат прочитани и разговорот ќе биде затворен.

За да се влезе во Vanish Mode, се што треба е да се повлече нагоре во било кој од разговорите, а кога тоа првпат ќе го направите, ќе се појави и кратко објаснување за како функционира овој режим.

Во Instagram оваа нова функција за нас веќе е достапна, но тоа не се случајот со Messenger, што значи дека како и секогаш, пуштањето е постепено, па може да се очекува кај сите корисници и двете апликации во периодот што следи.

Со повторно повлекување нагоре во разговорот каде е вклучен Vanish Mode, разговорот се враќа во „стандарден“ режим, а пораките кои биле испратени во овој стандарден режим, остануваат и не се бришат.

За разлика од посебната можност за шифрирани разговори, Vanish Mode не нуди таков вид на заштита, односно се што се добива е да пораките веќе не се гледаат од двете страни. Доколку едната страна сака да направи screenshot од разговорот пред да исчезне, другиот корисник ќе биде известен за истото.

ИЗВОРFacebook
Претходна статијаВиртуелна изложба на најпознатите исчезнати ремек дела
Следна статијаGoogle Chrome 87 ги донесува најголемите подобрувања на перформансите после повеќе години
Својот интерес во областа на паметната технологија го развива одамна како хоби кое што прераснува во нешто повеќе, па резултатот на тоа е и развојот на овој портал. Сака да ги следи сите новини поврзани со оперативните системи, апликациите, мобилните телефони, но и интересните научни и вселенски истражувања.