Фото: Shutterstock.com

Софтвер инженерот Блејк Лемоин од Google, кој има работено на LaMDA системот со вештачка интелигенција, почнал да мисли дека оваа интелигенција почнала да станува свесна за себе, односно достигнала самосвесност.

LaMDA, односно Language Model for Dialog Applications е систем за креирање на „чет ботови“ со вештачка интелигенција. Корисниците можат да разговараат со „ботот“, а како и кај сите, целта е да искуството биде скоро исто како да се разговара со човек.

Google изгледа оваа цел повеќе од доволно ја има достигнато, па Лемоин почнал да се сомнева дека ботот, односно вештачката интелигенција зад него, има достигнато самосвесност.

Тој се обидел да го истакне ова внатре во компанијата, но неговите аргументи на биле прифатени, по што решава да го објави неговото верување јавно. Тој има објавено текст на Medium, како и интервју во The Washington Post.  

Од Google негираат дека вакво нешто навистина се има случено, односно дека нивната вештачка интелигенција има достигнато ниво на самосвесност.

Блејк Лемоин веќе не е дел од компанијата, па по првичното суспендирање, сега е и отпуштен. Причината за тоа секако не е неговото верување, туку вадењето на компаниски информации надвор од компанијата.

ИЗВОРCnet
Претходна статијаГлавниот на Instagram ги објаснува промените кај мрежата изминатиот период
Следна статијаПреклопете го вашиот волшебен свет – мало кино, работен простор и забава – сè во едно
Својот интерес во областа на паметната технологија го развива одамна како хоби кое што прераснува во нешто повеќе, па резултатот на тоа е и развојот на овој портал. Сака да ги следи сите новини поврзани со оперативните системи, апликациите, мобилните телефони, но и интересните научни и вселенски истражувања.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments