In July 2020, Intel announces the Thunderbolt 4 controller 8000 series, which includes JHL8540 and JHL8340 host controllers for computer makers and JHL8440 device controller for accessory makers. Thunderbolt 4 developer kits and certification testing are available. (Credit: Intel Corporation)

Intel ја претстави најновата генерација од својот познат Thunderbolt стандард. Овој стандард е познат по тоа што Intel го имаат развиено во соработка со Apple и долги години „му бегаше“ на USB стандардот со драстично подобри перформанси и карактеристики.

Иако USB стандардот со USB 3, а и со најновиот USB4 стандард надоместува голем дел од недостатоците, тие скоро и да ги нема, а посебно кога е во прашање брзината на пренос на податоци преку каблите, Thunderbolt 4 изгледа пак ќе ја има предноста преку некои од дополнителните работи кои ќе ги нуди.

Кога ќе се земе во предвид цената на Thunderbolt каблите и уредите, а и името на Apple кое стои зад него покрај Intel, некако се очекува дека секогаш ќе има барем мала предност пред својот најголем конкурент.

Што ново донесува Thunderbolt 4 стандардот:

  • Дуплирање на минималните побарувања за видео и пренос на податоци во споредба со претходниот стандард, односно поддршка за 2 монитори со 4K резолуција или еден монитор со 8K резолуција. За пренос на податоци минимумот изнесува 32 Gbps за PCIe
  • Поддршка за „докови“ со повеќе порти за поврзување со до 4 Thunderbolt порти
  • Компјутерите ќе мора да може да се полнат на барем еден од достапните порти
  • Можност за „будење“ на компјутерот со допирање на тастатурата или придвижување на глувчето

Thunderbolt 4 повторно донесува нешто кон кое ќе мора да се труди USB стандардот, нешто што придонесе кон значително подобрување на двата стандарди.

Презентацијата на новините во Thunderbolt 4, можете да ја погледнете на следното видео од Intel.

ИЗВОРIntel
ИЗВОР 2The Verge
Претходна статијаА1 Македонија продолжува со подароци за своите корисници
Следна статијаНајновиот Microsoft Flight Simulator официјално достапен од 18-ти август на PC
Својот интерес во областа на паметната технологија го развива одамна како хоби кое што прераснува во нешто повеќе, па резултатот на тоа е и развојот на овој портал. Сака да ги следи сите новини поврзани со оперативните системи, апликациите, мобилните телефони, но и интересните научни и вселенски истражувања.