mavericks-install-screen

OS X Mavericks е најновата верзија од оперативниот систем за Mac и истата е достапна за симнување. Надградбата на системот се прави со симнување на OS X Mavericks од App Store и покренување на инсталацијата. По завршување на процесот, сите фајлови и прилагодувања ќе останат исти, односно ништо нема да биде избришано.

Меѓутоа можеби некој од вас сака да го избрише целиот систем и од почеток да ја инсталира новата верзија на OS X. За да го направите тоа потребна ви е најновата верзија од OS X и USB стикче од најмалку 8 GB.  За бришење на системот и инсталирање на OS X Mavericks, следете ги следните чекори:

  1. Симнете го OS X Mavericks од App Store. Фајлот е со големина од 5,2 GB, се симнува во вашата папка за апликации и е нарачен “Install OS X Mavericks”.
  2. Направете формат на USB стикчето преку Disk Utility. Изберете Mac OS Extended (Journaled) како формат и оставете го неименувано, односно Untitled во делот за име.
  3. Отворете го Terminal и внесете ја следната команда – sudo /Applications/Install\ OS\ X\ Mavericks.app/Contents/Resources/createinstallmedia –volume /Volumes/Untitled –applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ Mavericks.app –nointeraction    Во процесот ќе треба да ја внесете вашата лозинка.
  4. По завршување на процесот, рестартирајте го компјутерот и оставете го стикчето приклучено. Држете го Option копчето додека не се појави прозорец OS X Utilities.
  5. Изберете Disk Utility и избришете го вашиот главен диск, односно дискот на кој што е инсталиран оперативниот систем.
  6. Вратете се на претходниот прозорец изберете ја Install OS X Mavericks опцијата, па потоа изберете Install a new copy of OS X.

Со тоа почнува инсталацијата на оперативниот систем и ги следите чекорите на самата инсталација.

Претходна статијаMicrosoft ја објави листата на новости во Update 3 за Windows Phone 8
Следна статијаSQRL – Secure QR Login како можна земена за корисничко име и лозинка
Мишо Лекиќ
Својот интерес во областа на паметната технологија го развива одамна како хоби кое што прераснува во нешто повеќе, па резултатот на тоа е и развојот на овој портал. Сака да ги следи сите новини поврзани со оперативните системи, апликациите, мобилните телефони, но и интересните научни и вселенски истражувања.