За жал и покрај свесноста за овие факти, голем број на возачи не ги почитуваат правилата за ограничување на брзината. Според статистичките податоци брзото возење и понатаму останува доминантна причина за предизвикување на сообраќајни незгоди со фатални последици.

Кога е во прашање брзото возење воглавно постојат три групи на возачи и тоа:

•  возачи кои целосно и безусловно ги почитуваат правилата за ограничување на брзината;

• возачи кои понекогаш ги пречекоруваат правилата за ограничување на брзината или го прават тоа во рамки на отстапувања кои според нивно лично мислење се прифатливи и

• возачи кои често ги пречекоруваат правилата за ограничување на брзината

Науката и статистиката покажуваат дека сопирачкиот пат на возило кое се движи со брзина од 50 км/ч е 26 метри, додека сопирачкиот пат на возило кое се движи со брзина од 60 км/ч е 34 метри. Разликата од 10 км/ч е всушност разлика помеѓу живот и смрт. Токму тоа беше и причината најголемата дозволена брзина во населено место во изминатите години да се намали од 60км/ч на 50 км/ч.

Брзината од 10 км на час над дозволената го зголемува растојанието на сопирање на возилото, во просек, за 10 метри, што може да биде фатално, особено во населени места. Затоа е важно да се намали просечната брзина во населени места и на регионалните патишта со цел подобрување на безбедноста во сообраќајот. Резултатите од истражувања во странство покажуваат дека со намалувањето на просечната брзина за само 1 км на час, бројот на сообраќајни незгоди во населено место би се намалил за 4 проценти, додека бројот на сообраќајни незгоди надвор од населено место би се намалил за 2 проценти.

Дека побавното возење е побезбедно потврдува и фактот дека веројатноста за смртност на пешаците при удар на возило со брзина од 50 км на час е 85 проценти, додека веројатноста пешак да загине при удар на возило со брзина од 30 км на час е помалку од 10 проценти.

Согласно наведеното, брзината е клучен фактор на ризик за безбедноста на најранливите групи учесници во сообраќајот (пешаците, велосипедистите, старите лица и децата), а исто така брзината е клучен фактор за сериозноста на последиците за возачите и патниците во возилата.

„Брзото возење убива!“

„Брзото возење изнудува грешки кои најчесто завршуваат фатално!“

„Брзото возење ве носи кон брз и неславен крај!“

Затоа РСБСП апелира: Намали ја брзината пред да биде доцна! Биди одговорен возач и почитувај ги правилата за ограничување на  брзината.

Претходна статијаРецензија – Galaxy Watch4 го става Samsung на врвот на пазарот на паметни часовници
Следна статијаЕндава ја доби Гранд При наградата на Employer Brand Awards Adria

Оставете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.