blu-ray-disc

Никогаш не би поверувале доколку некој ви каже дека е возможно да ставите 1000 терабајти на DVD, меѓутоа научник од Австралија тврди дека ова е возможно. Зонгсонг Ган истражувач од технолошкиот универзитет Swingburne од Мелбурн пронашол револуционерен метод преку кој може да смести повеќе информации на традиционален оптички уред за складирање на меморија како што е CD.

Истражувачот заедно со неговите колеги успеале да го зголемат капацитетот на DVD диск со помош на светлина со која создале многу мали точки и битови. Методот вклучува кршење на физичката бариера наречен дифракциски лимит на светлината. Tехнологијата овозможува да се запишат значително повеќе информации на дискот. Со новиот метод ќе можат да се складираат на пример околу 50 илјади филмови во HD на DVD диск што со претходната големина 4.07 гигабајти секако не беше изводливо.

G_1160_09

Овие научници покрај освоената стипендија од 18 илјади долари за овој проект, сакаат да соработуваат и со многу други истражувачи низ светот на нови откритија во рамките на уредите за складирање на меморија.

Од универзитетот во своето соопштение исто така ја истакнале предноста на долгорочен план за институцијата која со свои патенти сака да влијае врз развојот на науката и индустријата.

Извор: ScienceAlert

Претходна статијаПознатите HERE мапи достапни за Samsung Galaxy телефоните
Следна статија„Помина премногу време“: Apple закажа настан за 16-ти Октомври