overview_hero_avail_endframe

Apple првпат го претстави новиот iOS 7 минатиот Јуни, а стана достапен за корисниците во Септември со претставувањето на новите iPhone 5s и 5c. iOS 7 иако донесе и низа на подобрување и нови функции, сепак најпознат е по целосниот редизајн на корисничкиот интерфејс. Тој го задржа едноставниот изглед базиран околу иконите од апликациите, меѓутоа изгледот беше променет со поедноставен рамен дизајн. Исто така со оваа верзија беше претставен и Control Center, нов Notification Center, нов начин за multitasking и повеќе.

Надградбата на iOS 7.1 е достапна за сите корисници на iPhone 4 и понов, iPad 2 и понов, iPad Mini, како и 5-тата генерација на iPod. Истата изнесува околу 1,4 GB, па е препорачано да биде симната преку Wi-Fi.

Со оваа надградба се воведува поддршката за CarPlay, системот за автомобили кој што беше претставен минатата недела. Надградбата исто така вклучува подобрување во работата на Siri, како и одредени подобрувања на перформансите и дизајнот. Поточно iOS 7.1 вклучува подобрување и промени во следните функции:

 • Поддршка за CarPlay
 • Контрола на периодот на слушање на Siri преку можноста за држење на home копчето додека не завршите со зборење, по што ќе биде процесирана вашата команда
 • Подобрувања во iTunes радио
 • Подобрувања во Calendar апликацијата
 • Подобрувања на режимот за лица со проблеми со видот
 • Можност за автоматско вклучување на HDR во iPhone 5s
 • Поддршка за iCloud Keychain во повеќе земји
 • Нотификациите за повици од FaceTime автоматски се тргаат доколку одговорите на повикот на друг уред
 • Исправен е bug кој предизвикуваше повремено паѓање на home екранот
 • Подобрување на Touch ID сензорот за отисоци од прсти
 • Подобрени перформанси за iPhone 4
 • Подобрувања на корисничкиот интерфејс

Според податоците до кои што доаѓа Apple преку App Store пристапот на корисниците, околу 82% од корисниците на компатибилен уред го користат iOS 7, а таа бројка се очекува да се зголеми со најновата надградба.

Претходна статијаOnyx MIDIA InkPhone – мобилен телефон со E Ink екран
Следна статијаSony и Panasonic претставија нов оптички диск со почетен капацитет од 300 GB
Мишо Лекиќ
Својот интерес во областа на паметната технологија го развива одамна како хоби кое што прераснува во нешто повеќе, па резултатот на тоа е и развојот на овој портал. Сака да ги следи сите новини поврзани со оперативните системи, апликациите, мобилните телефони, но и интересните научни и вселенски истражувања.