Shutterstock.com

Џејмс Духан е еден од најпознатите актери, барем кај фановите на Старт Трек сериите. Тој го играше ликот на Монтгомери Скот, односно попознат како Скоти, кој во првата серија Start Trek, беше инженерот на вселенскиот брод „Enterprise“ кој имаше мисија од 5 години да ја истражува вселената.

Актерот почина во 2005 на возраст од 85 години, а како што е почесто практиката во САД, тој бил кремиран. Од семејството сакале дел од тие посмртни остатоци да бидат однесени на Меѓународната Вселенска Станица поради неговата голема желба да ја посети станицата.

Официјалните барања им биле одбиени, но сепак дел од „Скоти“ сепак завршува на вселенската станица.

Конкретно, првиот приватен посетител на МВС, Ричард Гариот, без да каже успеал да однесе дел од остатоците, заедно со слика од Џехмс Духан.

Ова се има случено пред 12 години, па интересно дури сега Ричард Гариот се решава да излезе во јавност со информација, сметајќи дека веќе има поминато доволно долго време. За лондонскиот The Times раскажува како сликата и остатоците ги има сокриено и однесено на Меѓународната Вселенска Станица. Исто така тој истакнува колку од семејството на Духан биле задоволни што тој успеал тоа да го изведе.

Оставете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.