540px-WordPress_logo.svg

WordPress е еден од најмногу користените системи за блогирање, како и за менаџирање на сопствени веб страни. Тоа го прави системот, како и додатоците кои што се голем дел од неговата функционалност, потенцијална цел за малициозен софтвер.

Компанијата Sucuri, која што се занимава со интернет безбедност и специјално со WordPress, во изминатиот период откри малициозен софтвер со кој што се заразени илјадници веб страни кои што работат на оваа платформа. Она што го прави уште попроблематичен овој малициозен софтвер е тоа што тој е наменет да ги зарази посетителите на заразените веб страни.

Google веќе има означено повеќе од 11.000 домејни како малициозни од појавата на овој софтвер, а се верува дека се заразени повеќе од 100.000 веб страни.

soaksoak-infected-site

Начинот на кој што малициозниот софтвер успева ги инфицира WordPress веб страните е преку пропуст во еден додаток (plugin) кој што е доста популарен кај корисниците. Се работи за додатокот WordPress Slider Revolution Premium, а информацијата за неговиот пропуст се верува дека е добиена од одредени форуми за таа намена.

Додатокот во меѓувреме е надграден на верзија 4.2 која што вклучува исправка за пропустот, односно истиот го затвора.

Корисниците кои што работат со WordPress можат да проверат дали нивната страна е инфицирана со овој или некој друг малициозен софтвер преку онлајн алатката од Sucuri компанијата на следниот линк.

Извор: Ars Technica, Sucuri

Претходна статијаWindows 10 Build 9901 прикажан на неофицијално видео
Следна статијаOffice Sway Preview достапен за сите корисници
Мишо Лекиќ
Својот интерес во областа на паметната технологија го развива одамна како хоби кое што прераснува во нешто повеќе, па резултатот на тоа е и развојот на овој портал. Сака да ги следи сите новини поврзани со оперативните системи, апликациите, мобилните телефони, но и интересните научни и вселенски истражувања.