Фото: Shutterstock.com

Европската Комисија го објави списокот од шест компании кои според Digital Markets Act законот донесен минатата година, се сметаат како „чувари“ и со тоа мора да почитуваат одредени правила на функционирање.

Очекувано, една од тие компании е Meta, заедно со нивната WhatsApp апликација, меѓу другите.

Едно од правилата кое ќе мора да се почитува од компаниите чувари е овозможувањето на разговор помеѓу различните сервиси или со други зборови, корисниците на WhatsApp нема да смеат да бидат ограничени да разговараат само со другите WhatsApp корисници.

Нема да навлегувам во коментирање на законот, тој веќе е доволно критикуван, па само ќе кажам дека ваквите негови членови влегуваат во категорија на „неверојатни“.

WABetaInfo, кои редовно ги следат бета верзиите од WhatsApp, забележаа дека од сервисот се подготвуваат да ги спроведат правилата наметнати од ЕУ. Во кодот од најновата бета верзија за Android, додаден е нов дел наречен „Third-party chats“.

Ова покажува дека од компанијата се подготвуваат да овозможат разговори со другите вакви сервиси, па ќе видиме на кој начин би било тоа изведено.

Иако некои од членовите на овие закони делуваат како логични и потребни, ваквите покажуваат зошто никогаш не е добро кога бирократијата премногу почнува да се меша во работата на компаниите и животите на луѓето.

Постоењето на повеќе сервиси за разговори е тоа што го прави пазарот конкурентен и корисниците добиваат избор кој од тие сервиси би сакале да го користат.

ИЗВОРThe Verge
Претходна статијаНа Microsoft му текна дека треба да го намали бројот на непотребни функции кај нивниот Edge
Следна статијаApple денеска го претставува iPhone 15
Својот интерес во областа на паметната технологија го развива одамна како хоби кое што прераснува во нешто повеќе, па резултатот на тоа е и развојот на овој портал. Сака да ги следи сите новини поврзани со оперативните системи, апликациите, мобилните телефони, но и интересните научни и вселенски истражувања.