Во јуни оваа година, Facebook ја најави долгоочекуваната и повеќе пати предмет на шпекулации, криптовалута, Libra. Без разлика на очекувањата, Facebook се одлучи да се здружи со повеќе компании и дури да не го задржи мнозинскиот удел во формираната организација за таа цел, Libra Association.

Како дел од Libra Association беа најавени повеќе познати имиња како Visa, Mastercard, Uber, PayPal, Spotify, eBay, Lyft, Vodafone и други, па вака на прв поглед се чинеше дека за разлика од Bitcoin и другите, Libra навистина ќе има шанса да направи нешто.

За разлика од другите криптовалути, Libra беше најавено дека ќе функционира на нешто поразличен начин. Основата ќе биде на блокчејн технологијата, со што се гарантира одредена безбедност на трансакциите и слично, но сепак формирањето на вредноста ќе биде контролирано, а различно ќе биде и регулирањето на трансакциите и нема да биде достапно познатото „копање“.

Очекувањата се или барем беа, дека Libra ќе биде официјално пуштена идната година, но во меѓувреме се појавија одредени проблеми, во главно со властите во повеќе земји. Тоа значи дека сепак изгледа светот не е спремен да дозволи функционирање на една ваква валута масовно.

PayPal, што е едно од најзвучните имиња, реши да излезе со Libra Association, со што се поставува и прашањето за иднината на Libra. По PayPal под знак прашалник е останување и на Visa и Mastercard, па ќе биде интересно да видиме што ќе се случува со овој првенствено обид на Facebook за промена на начинот на којшто функционираат парите во светот.

Оставете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.