fbpx

ВЕБ И БЕЗБЕДНОСТ

VP9, нов видео кодек кој го подобрува визуелното искуство на YouTube

Доколку не сте знаеле, кодек е софтвер кој врши компресија врз аудио и видео датотеки (и други типови на датотеки кои не нè интересираат моментално) со цел да се намали големината на датотеките без да...

Што сè содржи „Темната мрежа“?

Доколку сте фанови на криминалистички книги, ТВ серии и филмови, сигурно досега сте чуле за темната мрежа, односно темното тајно ќоше на интернетот каде што криминалот цвета, а не е достапен за нас, Google...

Играјте Pac-Man на која сакате локација на Google Maps

Google се познати по менување на нивната главна страна на пребарувачот во чест на одредени луѓе, случки, празници и слично. Google Doodle, како што се наречени промените на логото, се често навистина интересни и...

YouTube тестира видеа снимени во 4К резолуција со 60fps

Можеби уште сме некоја година оддалечени од масовното користење на уреди со поддршка за 4K резолуција, меѓутоа тоа не значи дека не може да се тестира прикажувањето на ваквите содржини. YouTube кои што веќе воведоа...

Бесплатни е-книги достапни за симнување од Microsoft

Eric Ligman, еден од менаџерите во Microsoft, веќе неколку години составува листа од книги кои што бесплатно можете да ги симнете од страната на компанијата. Оваа година таа листа содржи скоро 300 книги поврзани...

AV-Test.org ги претстави резултатите од првото тестирање на Windows 8.1

AV-Test.org е меѓународен и независен институт кој работи во областа на IT безбедноста, поточно во тестирање на достапниот антивирус софтвер и софтвер на безбедносни пакети за Windows и Android оперативните системи. Институтот е од...