fbpx

КОМПАНИИ И ИНСТИТУЦИИ

Уапсен човек кој се заканувал на Twitter дека ќе пука во некого ако добие...

Се работи за 20 годишен жител на Los Angeles кој што поставил слика на Twitter на која што се гледала пушка поставена на тераса која што гледа спрема улица. Во твитот напишал дека доколку...

Flipboard ја купи Zite апликацијата од CNN

Flipboard и Zite се до сега две конкурентни апликации достапни за мобилните телефони и таблет компјутерите. Flipboard посебно е позната по својот кориснички интерфејс кој што е направен да наликува на списание, како и...

Facebook сака да донесе интернет во неразвиените земји преку беспилотни летала

Според информации до кои што има дојдено порталот TechChrunch, Facebook е во разговори за купување на Titan Aerospace, компанија во развој со седиште во Texas. Оваа компанија е позната по развивањето на беспилотни летала,...

Stephen Elop ќе биде поставен на чело на секторот каде припаѓа Xbox

Оваа вест покрај другото е интересна поради информациите кои се појавија минатата година, кога сеуште се шпекулираше со можните наследници на Steve Ballmer, дека доколку Stephen Elop биде избран за главната директорска позиција планира...

Microsoft ќе ја намали лиценцата на Windows 8.1 за 70 проценти

Конкретно се работи за цената за лиценцирање на Windows 8.1 од страна на производителите на компјутери (OEM) кои што обично плаќаат 50 долари за истата. Со намалувањето на цената тие ќе треба да платат...

US AirForce ќе замени 5.000 Blackberry со нови Apple уреди

Военото воздухопловство на САД, односно познатото US AirForce ќе повлече 5.000 Blackberry уреди од своите вработени и истите ќе ги замени во главно со Apple уреди, но и со други уреди од категоријата на...

Steve Jobs поштенска марка во 2015

Обично изгледот на поштенските марки кои ги користи Американската поштенска служба се чува во тајност до денот на нивното официјално претставување. The Washington Post има дојдено до документ на кој што може да се...

Facebook ќе ги купи WhatsApp за 16 милијарди долари

Facebook постигна договор за купување на познатата апликација за испраќање на пораки WhatsApp. Сумата на која што е направен договорот изнесува 16 милијарди долари, односно 4 милијарди во готово и 12 милијарди во форма...

Google ја купи SlickLogin, компанија која развива звучна автентикација

SlickLogin е израелска компанија која што развива систем за најавување на интернет сервиси преку звучна автентикација. Кога корисникот сака да се најави на некој сервис, мобилниот телефон го поставува во близина на својот компјутер...

Јапонски Rakuten ќе го купи Viber за 900 милиони долари

Rakuten е Јапонска компанија која што работи во областа на интернет сервисите. Во нејзина сопственост е во 2012 купениот Kobo сервис за е-книги, можеби најпознатиот бизнис дел од оваа компанија и конкуренција на Kindle...

Yahoo ја купи Wander компанијата

Wander е startup компанија која што ја изработува iOS апликацијата Days. Преку Days корисниците можат да сликаат слики и gif слики преку целиот ден, кои што можат да ги споделат наредниот ден во пакет...

Вредноста на акциите на Twitter со огромен пад

Вредноста на акциите на Twitter падна за 24% со што ја намали пазарната вредност на компанијата за скоро од 9 милијарди долари. До вакво намалување на вредноста дојде после објавувањето на резултатите од работењето...