Скопје, 22 февруари 2024 г. – Samsung Electronics денес ја најави достапноста на карактеристиките на функциите Galaxy AI на повеќе Galaxy уреди преку новото ажурирање One UI 6.1 дизајнирано да ја продолжи демократизацијата на мобилната вештачка интелигенција (AI). Ажурирањето ќе биде достапно на серијата Galaxy S23, S23 FE, Z Fold5, Z Flip5 и на серијата Tab S9 од крајот на март. Усогласувајќи се со неодамна лансираната серија Galaxy S24, ова ажурирање го подигнува стандардот на искуството на мобилната вештачка интелигенција преку хибриден пристап кој комбинира вештачка интелигенција на уредот и на облак.  

„Нашата цел со Galaxy AI не е само да бидеме пионери во новата ера на мобилна вештачка интелигенција, туку и да ги збогатиме корисниците со тоа што ќе ја направиме вештачката интелигенција подостапна“, рече Т.М. Рох, претседател и раководител на Mobile eXperience Business во Samsung Electronics. „Ова е само почеток на Galaxy AI, бидејќи планираме да им го донесеме искуството на над 100 милиони корисници на Galaxy во 2024 година и да продолжиме да иновираме начини за искористување на неограничените можности на мобилната вештачка интелигенција“.

Комуникација што ги надминува бариерите

Уште повеќе корисници на Galaxy сега ќе можат да ги искористат предностите на функциите Galaxy AI кои ја подобруваат комуникацијата и се достапни на моделите поддржани со вештачка интелигенција. Функциите вклучуваат можност за прилагодување на тонот на пораките и преведување пораки на 13 различни јазици со помош на функцијата Помош за разговор (Chat Assist). Корисниците на Galaxy можат да ја искусат моќта на интеракциите во реално време преку функцијата Превод во живо (Live Translate), која обезбедува гласовни и текстуални преводи на телефонски повици. Со функцијата Interpreter, корисниците можат да се вклучат и во спонтани разговори со локалното население додека патуваат, бидејќи функцијата која го дели екранот генерира текстуален превод на разговорот во живо.

Неприкосновена продуктивност

Пошироката интеграција на функциите Galaxy AI низ екосистемот на Galaxy, исто така, овозможува беспрекорно корисничко искуство во секојдневните задачи на моделите поддржани со вештачка интелигенција, поттикнувајќи нови нивоа на ефикасност. Функциите за пребарување се подобрени преку функцијата Пребарување со заокружување на Google (Circle to Search with Google), која генерира интуитивни резултати од пребарувањето со брзо заокружување. Организациските функции што го подобруваат животот, како што е Помош за белешки (Note Assist), им овозможуваат на корисниците да креираат формати, да генерираат записници и да преведуваат белешки, додека функцијата Помош за пребарување (Browsing Assist) им овозможува на корисниците побрзо генерирање на сеопфатни резимеа на новинарски статии. Функцијата Помош за транскрипција (Transcript Assist) може лесно да ги транскрибира снимките од состаноците и да генерира резимеа и преводи.

Незапирлива креативност за уметникот во вас

Со Galaxy AI, Samsung ја удвојува својата улога во отклучувањето на креативниот потенцијал на корисниците. Најновото ажурирање на Galaxy обезбедува пакет алатки Galaxy AI, кои ја поттикнуваат креативната слобода дури и по фотографирањето. Со помош на функцијата Генеративно уредување (Generative Edit), уредите поддржани со вештачка интелигенција лесно можат да ја менуваат големината и позицијата на објектите што се фотографираат или да ги подредат објектите за да добијат перфектна слика. Корисниците, исто така, можат да ја исполираат секоја фотографија побрзо и полесно од кога било со функцијата Предлог за уредување (Edit Suggestion). Нема потреба од повеќекратно повторливо фотографирање, бидејќи функцијата Instant Slow-mo може да генерира дополнителни кадри за забавени видео записи за да се доловат моменти исполнети со акција.

Креативноста и персонализацијата не застануваат тука. Приспособувањето на Galaxy уредите е уште полесно со помош на позадините генерирани со вештачка интелигенција, овозможувајќи им на уредите поддржани со вештачка интелигенција да ја оживеат креативноста на корисниците.

За повеќе информации за Galaxy AI, одете на: Samsung Newsroom, www.samsungmobilepress.com и www.samsung.com.

Претходна статијаMWC 2024: Дојче Телеком ќе претстави иновации за светот што се менува
Следна статијаКаратистите на „Макпетрол“ ќе се натпреваруваат на Балканското првенство во Подгорица